Vad kan utlösa munsår?

Innehållsförteckning

Vad kan utlösa munsår?

Vad kan utlösa munsår?

Infektionen orsakas av herpes simplexvirus. Vid herpes simplexinfektion uppstår blåsor på ett avgränsat hudområde. När man blir smittad vandrar viruset längs hudnerver till en nervknuta där det kan "vila" under många år. Sedan kan det aktiveras vid stress, solexponering, menstruation, etc.

Kan man stoppa munsår?

Hydrokortison är en mild steroid som dämpar inflammationen som uppstår, och aciklovir är virushämmande som hjälper till att bekämpa HSV-viruset. Att använda Zoviduo redan i den första stickande fasen minskar risken att munsåret bryter ut eftersom det förhindrar att munsåret utvecklas till blåsor.

Varför blossar munsår upp?

Men munsåret beror inte på en förkylning utan på ett virus, herpes simplex. Olika faktorer gör att munsår blossar upp, där förkylning är en. Andra är till exempel stress och vistelse i stark sol. Munsår försvinner ofta av sig själv inom tio dagar.

När slutar munsår att smitta?

Första gången du får munherpes kan du smitta i några veckor. Om du har munherpes som kommer tillbaka är risken att smitta andra som störst under det första dygnet. Smittrisken minskar allt eftersom munsåret börjar torka och läka.

Kan man använda Kortisonsalva på munsår?

Om du får ett infekterat munsår eller har svårare besvär kan du behandla sår på läppen med receptfri virushämmande kräm som motverkar att viruset förökar sig. Det finns även kräm som förutom virushämmande ämne också innehåller kortison som dämpar inflammationen som uppstår då du har munsår.

Hur länge smittar munsår?

Hur länge smittar munsår? Du är som mest smittsam första dygnet, men munsår kan smitta tills de försvinner. Du kan också ha en herpesinfektion utan symtom och kan då smitta utan att du vet om det.

Hur blir man av med munsår i mungipan?

Om du har torrhetssprickor i mungiporna kan du bli hjälpt av mjukgörande kräm eller fet salva. Om munsåret beror på herpes finns det antiviruspreparat att ta till. Det går dock inte att bota herpes helt, varför infektionen i vissa fall kan upprepas.

Relaterade inlägg: