Vad menad med avkastning?

Innehållsförteckning

Vad menad med avkastning?

Vad menad med avkastning?

Avkastning är ett lönsamhetsmått som visar hur värdet på en tillgång förändrats från en viss tidpunkt till en annan.

Vad är en bra avkastning?

Det är vanligt att räkna med en förväntad avkastning på 7 procent1.

Vad menas med Yield?

Avkastningsmått för obligationer (yield) För obligationer används ofta det engelska begreppet yield. Yield to maturity är den ränta som gör att en obligations samtliga betalningsströmmar, diskonterade till idag, motsvarar obligationens nuvarande marknadspris.

Vad är en bra avkastning aktier?

De bolag som delar ut en stor andel av vinsten brukar ha en hög direktavkastning. Snittet på Stockholmsbörsen de senaste 5 åren har varit 3 %*. Man skulle helt enkelt kunna säga att en person som vill ha aktier med hög utdelning bör titta på bolag som har en högre direktavkastning än snittet.

Vad är avkastning per år?

Den genomsnittliga årliga tillväxten eller avkastningen används vanligtvis när man vill beräkna hur mycket mycket en investering har vuxit i snitt per år i procent (%). Denna beräkning kallas på engelska för CAGR.

Vad är Yield on cost?

Nyckeltalet Yield on Cost används för att beräkna hur mycket avkastning du får idag via utdelning mätt mot ditt inköpspris av aktien.

Vad är Yield fastigheter?

Yield = Driftnetto i förhållande till köpeskilling (Direktavkastning). Vakansgrad = anges i procent och visar hur stor del av fastigheten som är outhyrd.

Vad kallas för avkastning på aktier?

  • Det ena sättet att få avkastning på aktier kallas för kurstillväxt. Den handlar i sin enkelhet om att du köper en aktie för tex 100 kronor, äger aktien under en viss tidsperiod, sedan kan du förhoppningsvis sälja aktier för 150 kronor. I detta fall har du då tjänat 50 kronor per aktie, din avkastning är 50 kronor alternativt 50%.

Vad är avkastning per år i fonden?

  • Fonders avkastning redovisas vanligtvis i procent för en viss tidsperiod. Om fonden exempelvis redovisar en avkastning på 10 % över en period betyder det att den som satte in exempelvis 1 000 kronor vid periodens början fick en avkastning på 100 kronor och en behållning 1 100 kronor vid periodens slut. Avkastning per år (genomsnitt)

Vad är avkastning på totalt kapital?

  • Avkastning på totalt kapital. Avkastning på totalt kapital (Return on Assets, ROA) är ett mått på avkastningen på de totala tillgångarna i ett företag. Det används för att bedöma om ett företags verksamhet ger en acceptabel förräntning på företagets resurser.

Vad är avkastning på sysselsatt kapital?

  • Avkastning på sysselsatt kapital. Avkastningen på sysselsatt kapital (Return on Capital Employed, ROCE) visar hur väl företaget lyckats förränta det sammanlagda kapital som av ägarna och långivarna ställts till förfogande. Måttet visar därmed företagets avkastning oberoende av finansieringsvalet.

Relaterade inlägg: