Vad får socialtjänsten inte göra?

Innehållsförteckning

Vad får socialtjänsten inte göra?

Vad får socialtjänsten inte göra?

Som vårdnadshavare får man oftast veta allt som handlar om ens barn. Men socialtjänsten får inte berätta något som kan utsätta barnet för en allvarlig risk. Det är också så att ju äldre barnet blir desto mer får barnet bestämma. Äldre barn kan därför behöva godkänna att vårdnadshavare får reda på viss information.

Vad kan man göra Orosanmälan för?

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Vad gör socialtjänsten i en utredning?

En utredning betyder att en socialsekreterare samlar in information och gör en bedömning om barnet eller familjen behöver något stöd. Utredningen handlar alltid om barnet och vad barnet behöver. Eftersom vårdnadshavare är ansvariga för sina barns välmående behöver utredningen också handla om vårdnadshavarens förmåga.

Hur blir man kontaktad av socialtjänsten?

Om du vill söka stöd från socialtjänsten så vänder du dig till kommunens socialtjänst, kontaktuppgifter finns på kommunens hemsida. Det går också att ringa till kommunens växel och fråga. En ansökan kan göras muntligt eller skriftligt.

Vad händer när man gör en orosanmälan?

Då förskolan/skolan gör en orosanmälan ska socialtjänsten meddela förskolan/skolan att anmälan har mottagits. I samtalet med förskolan/skolan gör socialsekreteraren en skyddsbedömning. ... Om annan person/verksamhet än förskolan/skolan gör en anmälan informeras inte förskolan/skolan om att en anmälan har gjorts.

Vad gör socialtjänsten för barn?

Där arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Socialtjänsten ska också skydda barn och föräldrar som utsätts för våld eller övergrepp.

Relaterade inlägg: