Vad förväntas av en rektor?

Innehållsförteckning

Vad förväntas av en rektor?

Vad förväntas av en rektor?

Rektorn beslutar om hur förskolan eller skolan ska organiseras och fördelar resurser efter barnens eller elevernas olika förutsättningar och behov. Rektorn fattar även övriga beslut enligt skollagen och andra bestämmelser.

Vad krävs för att bli biträdande rektor?

Lärarutbildning är den vanligaste bakgrunden för skolledare men inget krav. Skolledarutbildning är dock obligatorisk för rektorer. Det innebär att skolhuvudmannen är skyldig att låta sina rektorer genomgå det statliga rektorsprogrammet inom fyra år efter att rektorstjänsten tillträtts.

Vilka egenskaper ska en rektor ha?

En rektor måste alltid följa de nationella mål och regelverk som finns och har ett ansvar att förankra dessa hos sin personal. Det förutsätter ett tydligt och kommunikativt ledarskap. Det måste finnas tydlighet vad gäller både sociala mål och kunskapsrelaterade mål.

Vad ingår i Rektorsutbildningen?

Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå som ger nya kunskaper, skapar nätverk och sätter igång utvecklingsprocesser. Studierna omfattar 30 högskolepoäng och behandlar tre områden: skoljuridik och myndighetsutövning, 10 högskolepoäng. styrning, organisering och kvalitet, 10 högskolepoäng.

Vilka professioner ingår i elevhälsans personal?

Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. För de medicinska insatserna ska det finnas tillgång till skolläkare och skolsköterska. Eleverna ska också ha tillgång till psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens.

Hur är det att arbeta som Förskolechef?

Både förskolechef och en rektor leder det pedagogiska arbetet och har det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och uppdraget i dess helhet. Skolledare inom förskola och skola ansvarar även för att barns och elevers utbildning är likvärdig och rättssäker.

Relaterade inlägg: