Vad serotonin?

Innehållsförteckning

Vad serotonin?

Vad serotonin?

Serotonin är en så kallad signalsubstans (neurotransmittor) som t ex påverkar vårt humör och välbefinnande. Många kopplar samman depression med låga nivåer av serotonin, och det är helt rätt. Dock har det även andra viktiga funktioner i kroppen.

Vad har serotonin för funktion?

I människans kropp bildas serotonin i mag-tarmkanalen, där hormonet reglerar tarmrörelser. Hormonet reglerar också blodkärlens spänst. Det har spekulerats att serotonin även spelar en viktig roll för regleringen av vårt skelett, eftersom alla typer av benceller har receptorer som binder till serotonin.

Vad finns serotonin i?

Serotonin bildas i hjärnan och i speciella celler i mag-tarmkanalen och transporteras via trombocyterna. I hjärnan fungerar serotonin som budbärare mellan nervcellerna och i blodbanan hjälper serotonin till att påverka blodlevringen.

Vad är serotonin 1177?

Signalsubstanser är ämnen som behövs för att olika nervceller i hjärnan ska kunna kommunicera med varandra. Exempel på sådana ämnen är serotonin, noradrenalin och dopamin. Effekten av antidepressiva läkemedel kommer långsamt och gradvis.

Hur får man brist på serotonin?

Något som styrker den slutsatsen kan vi ganska lätt dra då brist på serotonin påverkar: Vad du vill äta (mycket socker) Hur du sover (sömnproblem och sömnbrist)

Hur bildas serotonin i tarmen?

Stress och ilska leder till högre nivåer av adrenalin och noradrenalin i blodet vilket ökar trombocyternas benägenhet att klibba ihop och bilda proppar. Stresshormonerna ser också till att det släpps ut mer serotonin från trombocyterna.

Relaterade inlägg: