Varför sitter man bara två tredjedelar?

Innehållsförteckning

Varför sitter man bara två tredjedelar?

Varför sitter man bara två tredjedelar?

Huvudregeln är att man sitter i fängelse 2/3 av det dömda straffet, och därefter sker en villkorlig frigivning (26 kap 6 § BrB). ... När den dömde friges villkorligt, börjar en så kallad prövotid att löpa. Prövotiden motsvarar den tid som återstår av straffet. Prövotiden är dock alltid minst ett år (26 kap 10 § BrB).

Vilket brott ger högst straff?

Brott som kan ge livstids fängelse: mord. grovt spioneri. grov mordbrand.

Vilka brott ger inte fängelse?

Ringa brott är beteckningen på ett brott som i jämförelse med ett "brott av normalgraden" framstår som mindre allvarligt och därför bör bedömas efter en annan straffskala och få lindrigare påföljd eller ibland ingen påföljd alls på grund av att gärningen inte är straffbelagd.

Vilka brott ger 12 års fängelse?

Om någon pga oförsiktighet råkar döda en annan människa kallas det vållande till annans död (BrB 3:7). Mord ger 10 år till livstids fängelse. Dråp ger 6 till 10 års fängelse. Vållande till annans död ger böter eller upp till 2 år i fängelse.

Vilka brott ger lägst 2 års fängelse?

Om gärningen har utgjort ett led i en verksamhet som har bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, avsett särskilt stor mängd narkotika eller eljest varit av särskilt farlig eller hänsynslös art ska dömas för grovt narkotikabrott till fängelse, lägst två år och högst tio år.

Vad är prövotid fängelse?

När du avtjänat två tredjedelar av ditt fängelsestraff ska du bli villkorligt frigiven, om det inte finns synnerliga skäl. Efter frigivningen har du en prövotid som motsvarar det som återstår av straffet, men minst ett år. Det finns vissa undantag från villkorlig frigivning: Om straffet är kortare än en månad.

Vad menas med villkorligt fängelse?

Domstolen kan döma ut straffet villkorlig dom om brottet kräver ett strängare straff än böter. Den som dömts till en villkorlig dom har en prövotid under två år. ... Undantaget är om den villkorliga domen kombinerats med samhällstjänst.

Vad räknas som allvarligt brott?

Om gärningsmannen missbrukat ansvarsfull ställning eller begagnat falsk handling eller vilseledande bokföring eller om gärningen varit av särskilt farlig art, avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada ska det bedömas som grovt brott och påföljden blir fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Vad räknas som allvarliga brott?

Exempel på sådana angrepp är grov misshandel och annan misshandel av allvarligare slag, människorov, olaga frihetsberövande, grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, rån, grovt rån samt grövre fall av olaga tvång, olaga hot, utpressning, våld eller hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Relaterade inlägg: