Vad är ST och AT läkare?

Innehållsförteckning

Vad är ST och AT läkare?

Vad är ST och AT läkare?

En legitimerad läkare som vill ansöka om specialistkompetensbevis behöver göra en specialiseringstjänstgöring (ST). Under din specialiseringstjänstgöring arbetar du som läkare under handledning och klinisk instruktion samt deltar i kompletterande utbildning. ...

Vilket gymnasium för läkare?

Vill du kanske studera till att bli läkare, veterinär, astronom, företagsutvecklare eller bli forskare så ska du gå naturvetenskapsprogrammet. Du har även möjlighet att fördjupa ditt program inom något speciellt område, exempelvis konst och kultur, träningslära eller marinbiologi.

Vad är skillnaden mellan överläkare och underläkare?

Överläkare är en tjänstetitel för en tjänst som innebär ett ledningsansvar. Efter läkarprogrammet kan man endast jobba som underläkare. Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst).

Vilken linje ska man gå om man vill bli läkare?

Hej, Vad roligt att du vill bli kirurg! Behörighetskraven för läkarprogrammet på universitet/högskola i är följande: grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. Den behörigheten får man från Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen Natur.

Vem passar som läkare?

Om du vill plugga till läkare är det till din fördel om du:

  • Har ett stort intresse för medicin. ...
  • Tar plugget på allvar. ...
  • Är villig att utvecklas och kan ta emot kritik. ...
  • Vågar ta plats och be om hjälp. ...
  • Är medmänsklig och lyhörd.

Vad krävs för att bli läkare?

  • Läkarutbildning – för dig som vill bli läkare För att bli läkare behöver du höga betyg eller ett högt högskoleprovresultat. Det finns också läkarutbildningar utomlands där det är lättare att komma in. Läkarutbildningen är lång och därefter krävs det AT-tjänst innan du får en legitimation.

Vad jobbar läkare med i Sverige?

  • Vad jobbar läkare med? Det finns idag ca 43 000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras ca 1300 läkare från de sju universitet i Sverige som har läkarutbildning. Ca 2800 svenska studenter läser dessutom till läkare på utländska universitet.

Vad är en läkares specialisering?

  • De flesta läkare undersöker, ställer diagnoser och behandlar patienter. De informerar anhöriga och upplyser om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar. Man väljer att specialisera sig inom ett område, till exempel kirurgi, ortopedi eller psykiatri.

Relaterade inlägg: