Hur blir man av med solbränna?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med solbränna?

Hur blir man av med solbränna?

Så här kan du göra om du har bränt dig i solen:

  1. Låt bli att sola några dagar för att låta huden läka.
  2. Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
  3. Använd receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar eller svider.
  4. Använd receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Varför får man solbränna?

Vi blir solbrända av för mycket exponering av ultraviolett (UV) ljus. Det finns flera olika typer av ultraviolett ljus i solens strålar. UVA – Är den typ av solstrålning som man kan sammankoppla med hudåldring.

Hur lång tid tar det att bli av med solbränna?

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka. Här går vi igenom hur du kan lindra smärtan och när det är dags att söka vård.

Vad är bra pigment?

Melanin är det pigment som ger de bruna tonerna i hudfärgen. ... Melanin har en skyddande roll i huden. Melaninet fungerar som ett naturligt solfilter och filtrerar bort skadliga ultravioletta strålar, dock med rätt begränsad kapacitet. Melanin finns längst ner i överhuden.

Kan man reparera solskadad hud?

Soliga dagar bör man undvika att vara ute mitt på dagen när solen står som högst och är starkast. Solskador kan ibland förbättras på olika vis med kemiska medel, läkemedel, frysning (kryokirurgi), laserbehandling m m. Viktigast är att inte öka på skadan med ett fortsatt solande.

Vad ska man göra för att inte flagna?

Du ska först och främst undvika mer tid i solen eftersom att det kan förvärra tillståndet ytterligare. Om du vill lindra smärtan kan du ta ett kallt bad så att huden kyls ner, därefter kan du fortsätta badda huden med kalla och blöta handdukar för att hålla nere svullnaden.

Varför är det farligt att bränna sig i solen?

Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. Under 2016 konstaterades cirka 4 000 nya fall av sjukdomen.

Vad gör en brun?

Generellt kan alla bränna sig i solen, men vi är långtifrån lika känsliga för solens strålar. Om du är mycket ljus i hyn och/eller rödhårig så har du mindre av pigmentet melanin, som är det pigment som gör huden brun. Ju mer melanin du har naturligt, desto bättre skydd har du.

Hur lång tid tar det för Soleksem att försvinna?

Soleksem försvinner normalt av sig själv. Undvik solen under några dagar så att huden hinner läka.

Hur länge flagnar man?

Omkring 3-8 dagar efter att du har bränt dig kommer huden att börja flagna. Vid lindrigare fall av solskada finns normalt ingen anledning att uppsöka läkare. I regel är det tillräckligt att ta ett kallt bad och smörja in huden med en svalkande och fuktgivande kräm eller aftersun-produkt.

Relaterade inlägg: