Vad är svampinfektion?

Innehållsförteckning

Vad är svampinfektion?

Vad är svampinfektion?

Svampinfektioner i hud, naglar och slemhinnor är vanliga. Det finns olika typer av svampinfektioner. Infektionerna ser olika ut beroende på var på kroppen de finns. Det finns receptfria läkemedel som fungerar mot en del svampinfektioner.

Hur behandlar man Hudsvamp?

Behandling av svampinfektionen

  • Håll huden ren och torr men inte uttorkad, för att undvika svampinfektion. Tänk på att inte torka ut huden med för starka rengöringsprodukter eller för mycket tvättande.
  • Stäng inte in hudsvamp. ...
  • Behandla infektionen med receptfria läkemedel mot svamp.

Varför uppstår svampinfektion?

Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket. Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet.

Kan man få feber av svampinfektion?

Du bör även söka vård om du har stora besvär med exempelvis klåda och sveda, oavsett om svampinfektionen sitter i huden, munnen eller underlivet. Sök vård akut om du har svamp eller hudutslag och samtidigt är kraftigt allmänpåverkad, har hög feber eller smärtor.

Hur blir jag av med svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig. Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av.

Hur blir man av med svamp i ljumsken?

BEHANDLING. Lokalbehandling med antimykotisk kräm såsom: Terbinafin-kräm 1 x 2 dagligen i 2-4 veckor. Mikonazol-kräm 1 x 2 till och med 1 vecka efter symtomfrihet (total behandlingstid typiskt 4 veckor).

Hur smittas svamp?

Hudsvamp smittar framförallt vid direktkontakt, men även indirekt kontakt kan överföra infektioner. Några exempel är handdukar, duschgolv och husdjurs päls. Svamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer och därför drabbas idrottare oftare av svamp än andra.

Är det farligt att ha svamp?

Det är vanligt att få svamp i slidan. Det kan klia och svida, men det är inte farligt. Svampen brukar gå över av sig själv eller med hjälp av receptfri medicin.

Vad är svampinfektioner i händerna?

  • Svampinfektioner i händerna kan ses tillsammans med fotsvamp. Vanligtvis är bara en hand angripen, och infektionen ses genom att handflatan blir röd och fjällande. Ljumsksvamp är vanligt och förekommer oftast hos män. Huden i skrevet blir röd med en lätt fjällning i randzonen.

Vad är svampinfektioner i huden?

  • Svampinfektioner i huden beror att tråd- eller jästsvampar angriper olika ställen på kroppen. Trådsvamp (dermatofyter) och jästsvamparna Candida och Malassezia är de vanligaste orsakerna till svampinfektioner i huden.

Hur kan du minska risken för svampinfektion i underlivet?

  • Det finns även andra åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att drabbas av en svampinfektion i underlivet: 1 Bära ljusa och luftiga kläder, inte minst på sommaren 2 Ta av dig våta badkläder direkt efter badet 3 Bära underkläder som är tillverkade av bomull istället för syntetmaterial 4 Undvika varma och fuktiga miljöer såsom bastun

Kan svamp smitta vid vaginalt samlag?

  • Svamp kan smitta vid vaginalt samlag men det är relativt ovanligt att så sker. Man bör vara försiktig med att ha sex när man har svamp i underlivet, eftersom slemhinnorna i slidan är extra känsliga och kan spricka.

Relaterade inlägg: