Vad gör pyromaner?

Innehållsförteckning

Vad gör pyromaner?

Vad gör pyromaner?

Pyromani (av grekiskans πῦρ pyr, "eld" och μανία mania, "galenskap") eller mordbrandsmani, är en impulskontrollstörning som yttrar sig i en obetvinglig impuls att tända eld på saker, att utan personliga hämnd- eller politiska motiv mot den drabbade framkalla eldsvåda eller mordbrand, samt en enorm fascination för eld.

Var finns Gryningspyromanen?

Ulf Borgström, känd som ”Gryningspyromanen”, tros ha bränt ner hundratals hus, men han har bara fällts för ett fåtal. Man tror att han främst har härjat i Skåne, Småland och Dalarna. Borgström har den senaste tiden avtjänat sin villkorliga dom genom elektronisk övervakning dygnet runt via en fotboja.

Vem är Gryningspyromanen?

Ulf Borgström satte i tio års tid samhällen i skräck genom att tända eld på hus och byggnader. Han har erkänt ett hundratal bränder på 2000-talet, men bara dömts för ett fåtal. Han bedöms ha kostat samhället närmare en miljard kronor. Gryningspyromanen härjade som värst i Dalarna, Småland och Skåne.

Hur många pyromaner finns det?

att en del människor utvecklar pyromani är i stort okända. Det finns många orsaker till detta. Eldsvådor är svåra att utreda och i många fall förblir gärningsmannen okänd. I de fall där gär- ningsmannen blir gripen är en minoritet, kanske bara någon procent, pyromaner i psykiatrisk bemärkelse.

Är pyroman?

Han berättar att en pyroman blir av med ångest genom att anlägga en brand. ... Pyromani och mordbrand domineras av två olika grupper gärningsmän, dels unga pojkar som ensamma eller i grupp anlägger bränder, den andra gruppen är män i 40 års ålder.

När klassas det som mordbrand?

Ett brott som innebär att någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom.

Var är Ulf Borgström?

I september 2018 dömdes Borgström av Svea Hovrätt till fängelse i två år och tre månader. Han dömdes för att ha försökt sätta eld på ett socialkontor, brott mot knivlagen, narkotikabrott och hot mot sin socialsekreterare. Han frigavs i november 2021.

Vad är straffet för mordbrand?

Den som anlägger en brand som innebär fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse ska dömas för mordbrand till fängelse i lägst två och högst åtta år.

Vad är en mordbrand?

Ett brott som innebär att någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden.

Är jag pyroman?

Vad krävs det för att man ska bli kallad pyroman? Alltså vad är det för egenskaper en pyroman har? - Det är 6 krav: Inre spänning som minskas av eldsanläggelse, Attraktion/fascination av sånt som har med eld att göra(brandkår, redskap etc), Lustkänslor vid anläggandet eller släckningen, Inget annat syfte(tex.

Relaterade inlägg: