Hur man levde i romarriket?

Innehållsförteckning

Hur man levde i romarriket?

Hur man levde i romarriket?

Slavarna sysselsattes med allt från hushållsarbete till att jobba i gruvor och på större jordegendomar, så kallade latifundier. Många arbetade även i den offentliga förvaltningen, som skatteindrivare, poliser, läkare och lärare. De stred även som gladiatorer.

Var romarriket en republik?

Den romerska republiken varade mellan 509 f.Kr - 31 f.Kr. Rom styrdes då av två konsuler, som till sin hjälp hade en rådgivande församling, senaten. År 31 f.Kr inleddes den s.k. kejsartiden då romarriket hädanefter styrdes av enväldiga kejsare.

Hur kom Rom till?

Redan i myten om Roms grundläggning av Romulus och Remus ges bilden av ett hårt och härdat släkte. Dessa tvillingar övergavs vid floden Tibern och överlevde genom att en varginna diade dem. ... Hur det än är med myter och mentaliteter så blev romarnas militära kapacitet oerhört stor.

Hur blev Rom till?

Grekerna hade ju gjort sig kända för att vara stora tänkare och filosofer. Romarnas styrka låg mer på det praktiska planet. De byggde utmärkta vägar och akvedukter, skrev lagar och skapade fungerande politiska institutioner samt, inte minst, de lyckades framgångsrikt skapa och organisera ett jätteimperium (se karta).

Relaterade inlägg: