Hur var samhället efter andra världskriget?

Hur var samhället efter andra världskriget?

Hur var samhället efter andra världskriget?

De första åren efter andra världskriget förde länderna i Västeuropa en ekonomisk politik med starka planekonomiska inslag. Man fruktade de kriser som hade präglat mellankrigstiden och menade att staten måste garantera utveckling och välstånd. Återhämtningen i Västeuropa fick hjälp från USA i form av Marshallplanen.

Vad som hände efter andra världskriget?

Efterkrigstiden – tiden efter andra världskriget – utmärk(te)s av en maktkamp mellan USA och Sovjetunionen. Länderna hade helt olika sätt att se på hur samhället skulle utformas. ... Maktkampen mellan USA och Sovjetunionen kallades det kalla kriget, eftersom länderna inte öppet stred mot varandra.

Vad hände med Sovjetunionen efter andra världskriget?

Efter andra världskriget växte USA fram som världens mäktigaste stat - både militärt och ekonomiskt. Men Sovjetunionen hade skaffat sig en stark militär position i Central- och Östeuropa och var fast besluten att befästa och stärka den. Åren efter krigsslutet skärptes därför motsättningarna mellan stormakterna.

Hur förändrades Östeuropa åren efter andra världskriget Beskriv vad som hände inom jordbruk och industri Hur påverkades människornas vardag?

Istället utvecklades de östeuropeiska länderna till diktaturer efter sovjetisk modell. Ekonomin dominerades av jordbruket, och det mesta av jorden ägdes av adliga godsägare. Efter andra världskriget delades godsen upp i mindre bitar och delades ut till småbönder och lantarbetare.

Hur påverkade krigsslutet Tyskland?

Det tyska krigsskadeståndet, som var ett trauma för förlorarlandet efter första världskriget, kom helt i bakgrunden efter krigsslutet 1945. ... Det tyska skadeståndet, som till att börja med uppskattades till 400 miljarder riksmark, krympte snabbt till en bråkdel i förhandlingarna.

Vilka spår av 1900 talets krig kan vi se i samhället idag?

Några av efterkrigstidens mest framträdande särdrag har - vid sidan av det kalla kriget - varit avkoloniseringen som pågick fram till 1970-talet samt framväxten av stora internationella organisationer av vilka FN och EG (nu EU) har betytt mest.

Hur har andra världskriget påverkat den värld vi lever i idag?

De ekonomiska följderna av andra världskriget är ofantliga och har påverkat flera av Europas länder ända fram till idag. Uppbyggnadskostnaden efter kriget blev enorm. Efter andra världskrigets slut låg stora delar av den europeiska kontinenten i ruiner och det kostsamma och mödosamma återuppbyggnadsarbetet inleddes.

Vilka nya länder bildades efter andra världskriget?

Även i Nordafrika och i de franska kolonierna Tunisien, Marocko, och Algeriet växte det efter andra världskriget fram starka befrielseorganisationer som krävde självständighet från Frankrike. 1956 erkände den franska regeringen Tunisien och Marocko som nya stater, men Algeriet vägrade man att släppa.

Vad hände efter kalla kriget?

Som slutpunkter för konflikten nämns ofta Berlinmurens fall den 9 november 1989, återförenandet av Tyskland den 3 oktober 1990 och Sovjetunionens sammanbrott den 25 december 1991. Även Michail Gorbatjovs maktövertagande i Sovjetunionen i mars 1985 brukar ses som en viktig del.

Vad var andra världskriget?

  • Andra världskriget var en väpnad konflikt som pågick från år 19 och involverade de flesta av världens nationer, inklusive alla stormakter, vilka till slut bildade två motsatta militära allianser: de allierade med Storbritannien som ledande mot axelmakterna med Tyskland som huvudrepresentant.

Vilka är orsakerna till andra världskriget?

  • Andra orsaker till andra världskriget som lyfts fram är den nazistiska ideologin, den aggressiva tyska utrikespolitiken under 1930-talet, västmakternas passivitet gentemot Hitlers Tyskland (eftergiftspolitiken) och Molotov-Ribbentrop-pakten (en icke-angreppspakt mellan Tyskland och Sovjetunionen).

Vad gjorde tyska i första världskriget?

  • Tyskland föresatte sig att inrätta ett stort imperium i Europa och ta revansch för förlusten i det första världskriget, något som Hitler gjorde till en propagandasak. Från slutet av 1939 till början av 1941 erövrade eller kontrollerade Tyskland genom en rad fälttåg och fördrag mycket av den europeiska kontinenten.

Relaterade inlägg: