Vad gäller för tjänstledighet?

Innehållsförteckning

Vad gäller för tjänstledighet?

Vad gäller för tjänstledighet?

Tjänstledighet innebär att du är ledig utan betalning från din arbetsgivare. Permission innebär kort ledighet med lön. Du tjänar som huvudregel inte in rätt till semesterlön under tid som du är tjänstledig.

Hur länge har jag rätt att vara tjänstledig?

I normalfallet är det din arbetsgivare som avgör om du kan få vara tjänstledig eller inte. De flesta arbetsgivare brukar ändå ge tjänstledigt, oftast upp till sex månader. Om du vill söka tjänstledigt så måste du ta upp frågan med din chef för att komma överens om en tjänstledighet.

Kan chef avbryta tjänstledighet?

Studieledighetslagen ger dig rätt att få ledigt från din anställning för att studera. ... En arbetsgivare kan ha rätt att skjuta upp en begärd ledighet (4 § studieledighetslagen). Däremot ger lagen ingen möjlighet för arbetsgivaren att ensidigt skjuta upp, avbryta eller dra tillbaka en redan beviljad tjänstledighet.

Har jag rätt att ta tjänstledigt?

Du som varit anställd i mer än 6 månader eller sammanlagt minst 12 månader hos samma arbetsgivare under de två senaste åren har rätt att vara tjänstledig för studier. Möjligheten att vara tjänstledig för studier är reglerad i lagstiftningen. ... För att din ansökan ska börja gälla måste din arbetsgivare ha beviljat den.

Vad gäller vid uppsägning under tjänstledighet?

Säga upp sig under tjänstledighet, föräldraledighet eller sjukskrivning. Du kan säga upp dig när du vill under din sjukskrivning, tjänstledighet eller föräldraledighet. Uppsägningstiden börjar gälla från och med det datum du säger upp dig.

Måste arbetsgivaren veta orsak till tjänstledighet?

För de fall din rätt till tjänstledighet inte är stadgad i lag eller kollektivavtal, eller du inte har en giltig orsak till tjänstledighet, har din arbetsgivare som utgångspunkt inte skyldighet att bevilja dig tjänstledighet. ... Det är då alltså i slutändan upp till arbetsgivaren att bedöma om du får vara ledig.

Kan arbetsgivaren tvinga tjänstledigt?

Svar: Hej! Tjänstledigt är något som du som arbetstagare ber om att få för t. ... Detta är alltså anledningar som du kan ange och få beviljad tjänstledighet för. Arbetsgivaren får inte tvinga dig till obetald ”tjänstledighet”, då denna från din sida är ofrivillig.

Kan man ta tjänstledigt för att starta eget?

Rätten till ledighet 3 § En arbetstagare har rätt till hel ledighet från sitt arbete under högst sex månader för att själv eller genom juridisk person bedriva näringsverksamhet. Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.

Vad gäller tjänstledighet för näringsverksamhet?

  • Tjänstledigheten måste också vara på heltid och gäller i max sex månader. Man ska också ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren. Vid tjänstledighet för näringsverksamhet ska chefen meddelas tre månader innan.

Har du rätt att ta tjänstledighet för att byta jobb?

  • Tjänstledig för att byta jobb. Du har ingen laglig rätt att få tjänstledigt bara för att arbeta hos en annan arbetsgivare. Om du däremot har en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom som är kopplad till ditt nuvarande jobb har du rätt att ta tjänstledighet för att pröva ett annat arbete.

Hur länge har du rätt till tjänstledighet för studier?

  • Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid). Vad du vill studera väljer du själv.

Vad innebär tjänstledighet i studielagen?

  • Allt som rör tjänstledigt för studier regleras i studieledighetslagen, en lag som är väldigt generös. I princip så har arbetstagare rätt till så mycket tjänstledigt som studierna kräver. Det innebär att man även kan studera på halvtid och arbeta på halvtid om studierna är upplagda så.

Relaterade inlägg: