Vem omfattas av egenkontroll enligt miljöbalken?

Innehållsförteckning

Vem omfattas av egenkontroll enligt miljöbalken?

Vem omfattas av egenkontroll enligt miljöbalken?

Vilka verksamheter omfattas? Ansvaret för egenkontrollen omfattar alla som bedriver en verksamhet eller utför åtgärder som kan innebära en påverkan på människors hälsa eller på miljön.

Vad är syftet med egenkontroll?

Egenkontroll innebär att man ansvarar för god planering och kontroll av livsmedelshygienen i företaget. Målet är att alla livsmedel ska vara säkra att äta och ha rätt märkning och sammansättning. ... Alla som har en verksamhet där livsmedel hanteras yrkesmässigt måste enligt livsmedelslagstiftningen ha egenkontroll.

Vilka verksamheter ska ha en skriftlig egenkontroll?

Alla som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa och miljö. I ansvaret ingår en skyldighet att skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning.

Vad är verksamhetsutövare?

Den som uppdrar åt någon annan att utföra en åtgärd eller bedriva verksamhet kan vara verksamhetsutövare. I MÖD 2005:64 ansågs ett bolag som var en av flera entreprenörer vara ansvarig.

Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram?

11 § Egenkontrollprogrammet ska innehålla system och rutiner för att säkerställa att det utförda arbetet kontrolleras på det sätt som bestämts enligt 3 kap. 10 §. Egenkontrollprogrammet ska innehålla rutiner för hur fel och brister som upptäcks i kontrollen hanteras och följs upp.

Vad krävs av ett företag för att uppfylla kravet på egenkontroll?

Kravet om egenkontroll Kravet på egenkontroll innebär att du som verksamhetsutövare regelbundet ska kontrollera verksamheten och dess påverkan på miljön. Det kan du till exempel göra genom att planera och organisera ditt miljöarbete och genom beräkningar, undersökningar, andra utredningar eller mätningar.

Relaterade inlägg: