Vad är särskilt tandvårdsstöd?

Innehållsförteckning

Vad är särskilt tandvårdsstöd?

Vad är särskilt tandvårdsstöd?

Det särskilda tandvårdsbidraget (STB) är ett tandvårdsstöd till personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som riskerar att få försämrad tandhälsa. Bidraget ska användas till förebyggande tandvård.

Hur får man särskilt Tandvårdsbidrag?

Du behöver inte ansöka om bidraget, men tandläkaren eller tandhygienisten behöver ha ett underlag som styrker din sjukdom eller funktionsnedsättning. Om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att du har rätt till bidraget, dras det av från din räkning.

Vilka omfattas av tandvårdsstödet?

Alla som är försäkrade i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 24 år. Det statliga tandvårdsstödet finns till för att ge ekonomiskt stöd till patienter som behöver tandvård och för att skydda mot höga kostnader.

Vilka sjukdomar ger fri tandvård?

De diagnoser som ger rätt till tandvårdsstöd med intyg om F-tandvård är:

  • Svår psykisk funktionsnedsättning.
  • Parkinsons sjukdom.
  • Multipel skleros.
  • Cerebral pares.
  • Reumatoid artrit.
  • Systemisk lupus erythematosus.
  • Sklerodermi.
  • Amoytrofisk lateralskleros.

Vem har rätt till Tandvårdskort?

Du får oftast ett tandvårdskort om du har rätt till stöd. Kortet visar du upp när du går till din tandläkare eller tandhygienist. ... Du kan på grund av en sjukdom även ha svårt att gapa och då kan det vara svårt för tandläkaren eller tandhygienisten att utföra tandvård. Tandvården kostar då som sjukvård.

Vart skickas man Tandvårdsbidrag?

Särskilt tandvårdsbidrag gäller hos alla vårdgivare som är anslutna till Försäkringskassan. Även om du byter tandläkare eller tandhygienist har du också i fortsättningen rätt till det särskilda tandvårdsbidraget. Mer information finns på Försäkringskassans webbplats. Blanketten för läkarintyget hittar du här.

Var kan man se sitt Tandvårdsbidrag?

Du kan ringa Försäkringskassan på 0771-524 524 om du vill veta vad som gäller för dig. Kan jag använda tandvårdsbidraget hos alla tandvårdsgivare?

Vad ingår i Tandvårdskortet?

Tandvårdskortet kan ha olika giltighetstid beroende på hur funktionsnedsättningen bedöms och ska alltid visas upp hos tandvården. Då betalar du för ditt tandvårdsbesök på samma sätt som inom sjukvården. Du får också en markering i högkostnadskortet eller intyget. Ditt frikort gäller även vid andra tandvårdsbesök.

Vad ingår i Bastandvård?

I Frisktandvårdsavtalet ingår bastandvård som undersökning, förebyggande tandvård, lagning, enstaka kronor, bettskena, rotfyllning och tanduttagning samt specialisttandvård i Gävleborgs län efter remiss från din tandläkare.

Relaterade inlägg: