Vad händer om vårdgarantin inte uppfylls?
Vad händer om vårdgarantin inte uppfylls?
Vad händer om jag inte får vård inom vårdgarantin? Om din mottagning inte kan ge dig vård inom tidsgränserna för vårdgarantin, ska du erbjudas vård på en annan mottagning. Den nya mottagningen kan finnas i din egen region, eller i en annan.
Är vårdgarantin en lag?
Den lagstadgades vårdgarantin. Vårdgarantin beskriver hur lång tid du som patient som längst ska behöva vänta på att få komma på besök, behandling eller operation i primär- och specialistvården. Den 1 januari 2019 förstärktes den lagstadgade vårdgarantin.
Hur länge gäller en akut remiss?
När du får en remiss till en mottagning i din egen region gäller den nationella vårdgarantin, som innebär att du har rätt att få vård inom en viss tid.
Hur länge ska man vänta på läkartid?
Tidningen Hammarby/Skarpnäck har ringt runt till 23 vårdcentraler i Söderort med frågan hur länge man får vänta på en läkartid om det inte är akut. Svaren är lika – runt två veckor. Många svarar en till fyra veckor. Det har att göra med hur sjuk man är; ju svårare åkomma desto snabbare tid.
Hur länge ska man vänta på akuten?
Med akut vård/akut kontakt menas när patientens tillstånd kräver omedelbart omhändertagande av hälso- och sjukvården. Ett nationellt mål är att man ska vara bedömd inom en timme och ha max 4 timmars väntetid på akutmottagning.
Hur länge ska man vänta på operation?
90 – Som patient ska du inte behöva vänta i mer än 90 dagar på den behandling eller operation som specialistläkaren har ordinerat. Landstingen blir i och med lagstadgandet skyldiga att hålla tidsgränserna.
Varför har vi vårdgaranti?
Vårdgaranti. En gemensam nationell vårdgaranti gäller från och med den 1 november 2005. Målet med vårdgarantin är att öka tillgängligheten till planerad vård samt att avveckla köer och väntetider. Vårdgarantin inkluderar även specialiserad vård på regional nivå och nationell högspecialiserad vård.