Vad ska man tänka på när man blir anställd?

Innehållsförteckning

Vad ska man tänka på när man blir anställd?

Vad ska man tänka på när man blir anställd?

Checklista för anställningsavtal

  1. Parter. Det bör tydligt framgå vilka parterna är. ...
  2. Befattning. Syftet med en befattning är att klargöra vad den anställde ska göra samt att i viss mån begränsa arbetsgivarens möjlighet att ge den anställde nya arbetsuppgifter. ...
  3. Tillträdesdag. ...
  4. Anställningsform. ...
  5. Placering. ...
  6. Lön.

När man blir anställd?

Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat. Om anställningen ska vara tidsbegränsad bör det framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla.

Vad gäller juridiskt vid anställning?

Tillsvidareanställning (fast anställning) är huvudregeln, vilket innebär att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om arbetsgivaren och arbetstagaren inte har avtalat om någon tidsbegränsning. Det är arbetsgivaren som har bevisbördan för att ett anställningsavtal inte gäller tillsvidare.

Vad är en övergång av verksamhet?

En övergång av verksamhet förutsätter att en ekonomisk enhet övergår till en annan arbetsgivare. ... Det ska ha skett ett byte av arbetsgivare, det vill säga de anställda får anställning hos ett bolag med ett annat organisationsnummer. Det är en förändring av vem som är juridiskt eller fysiskt ansvarig för verksamheten.

Vilka regler gäller för provanställning?

Provanställning är en visstidsanställning som får vara högst 6 månader lång. Syftet är att den efter prövotiden ska övergå i en tillsvidareanställning. ... Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning.

Vad innebär att vara anställd?

Anställd[redigera | redigera wikitext] Anställd, eller arbetstagare, är den person som har ett anställningsavtal med en annan part, som oftast är en juridisk person. Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, "arbetsgivaren", köper den andres, "arbetstagaren", tid mot att arbete utförs.

Hur fyller man i ett anställningsavtal?

Den skriftliga informationen i ett anställningsavtal bör innehålla:

  1. Den anställdes namn och personnummer.
  2. Företagets namn och adress.
  3. Tillträdesdag.
  4. Arbetsplats/ort.
  5. Anställningsform.
  6. En kort beskrivning av arbetsuppgifter och tjänstetitel.
  7. Uppgifter om lön, löneutbetalningsdag, samt andra förmåner.

Relaterade inlägg: