Vilka rättigheter har man enligt konsumentköplagen?

Innehållsförteckning

Vilka rättigheter har man enligt konsumentköplagen?

Vilka rättigheter har man enligt konsumentköplagen?

Om det är fel på en vara är du skyldig att i första hand reparera varan eller ge konsumenten en annan likvärdig vara. Konsumenten har rätt att hålla inne den del av betalningen som motsvarar felet. I andra hand kan du erbjuda konsumenten prisavdrag eller ersättning för att själv rätta till felet.

Vad ska man tänka på när man köper av en privatperson?

När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Den är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. Säljaren kan exempelvis välja att sälja en begagnad vara i befintligt skick.

Vad innebär det att vara en konsument?

"En fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet" (1 § 4 st konsumentköplagen). Begreppet förkommer även i många andra lagar, särskilt på konsumenträttens område, med en liknande definition.

Har du några rättigheter som konsument vid köp på nätet?

Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen gälla dagen efter att avtalet ingåtts.

Vart kan du vända dig för att få information och råd om dina rättigheter som konsument?

Om Hallå konsument

  • Oberoende vägledning. Vi ger vägledning i frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer, att handla hållbart och annat som konsumenter behöver hjälp med.
  • Ett samarbete. Tjänsten samordnas av Konsumentverket i samarbete med andra myndigheter, konsumentbyråer och kommuner.
  • Gränsöverskridande frågor.

Relaterade inlägg: