Kan en arbetstagare som tackar nej till ett erbjudande om omplacering sägas upp?
Innehållsförteckning
- Kan en arbetstagare som tackar nej till ett erbjudande om omplacering sägas upp?
- Vad är en skälig omplacering?
- Vad har jag för rättigheter vid omplacering?
- På vilka grunder kan man bli omplacerad?
- Vad är stadigvarande förflyttning?
- Vad har arbetsgivaren för Omplaceringsskyldighet?
- Vad gäller vid varsel kommunal?
Kan en arbetstagare som tackar nej till ett erbjudande om omplacering sägas upp?
Vad händer om jag tackar nej? – Tackar du nej till ett skäligt erbjudande om omplacering kan det vara saklig grund för uppsägning. Kan arbetsgivaren erbjuda mig en omplacering utan att ange vad tjänsten innebär? – Nej, det ska framgå vilken tjänst det gäller, vilka arbetsuppgifter och vilken lön du får.
Vad är en skälig omplacering?
Ett erbjudande om omplacering ska vara ett ”skäligt erbjudande”. Det betyder att det erbjudna arbetet ska likna det tidigare arbetet så mycket som möjligt i innehåll och villkor. Och erbjudandet får inte heller vara trakasserande eller ges i syfte att få dig att själv säga upp dig.
Vad har jag för rättigheter vid omplacering?
För en arbetstagare är det en rättighet att bli erbjuden omplacering, men också en skyldighet att acceptera en omplacering i viss mening. ... Om detta visar sig omöjligt, bör arbetsgivaren i andra hand söka erbjuda arbetstagaren annan anställning hos sig.
På vilka grunder kan man bli omplacerad?
Omplacering framför uppsägning En förutsättning för omplacering är att det finns en ledig befattning som den anställde har tillräckliga kvalifikationer för. ... När det gäller uppsägning på grund av personliga förhållanden, måste arbetsgivarens skyldighet att omplacera dessutom framstå som skälig.
Vad är stadigvarande förflyttning?
AD 1994 nr 24: Enligt kollektivavtal på det landstingskommunala området skall vid stadigvarande förflyttning av arbetstagare beaktas att vägande skäl skall föreligga för att förflytta arbetstagaren mot dennes önskan. ... Fråga om förflyttningen inneburit att arbetstagaren blev skild från anställning som förste rektor.
Vad har arbetsgivaren för Omplaceringsskyldighet?
Omplaceringsskyldigheten, som uttrycks i LAS 7 § 2 st, innefattar att arbetsgivaren ska försöka bereda annat arbete hos sig, men även andra typer av åtgärder, t. ex. att anpassa arbetet till den anställdes förutsättningar eller lära upp den anställde att sköta nya uppgifter, om detta kan ske inom rimlig tid.
Vad gäller vid varsel kommunal?
Arbetsgivaren ska som ett första steg meddela dig detta skriftligt (varsel). Det händer ändå ibland att arbetsgivaren avslutar anställningen utan att meddela dig detta innan. Om du har blivit varslad eller meddelad om direkt avsked, så ska du omedelbart kontakta Kommunal (eller den fackförening du är medlem i).