Vad gäller när man gifter sig?

Innehållsförteckning

Vad gäller när man gifter sig?

Vad gäller när man gifter sig?

För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år. Personer som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Inte heller helsyskon får ingå äktenskap. Halvsyskon kan däremot få tillstånd av länsstyrelsen att gifta sig med varandra.

Vad är skillnaden på sambo och gift?

Som gifta har ni ett bättre juridiskt skydd, eftersom ni som äkta makar ärver varandra, till skillnad från sambor. Är man sambo spelar det ingen roll att man äger bostaden tillsammans, kanske har barn ihop och har levt ett helt liv tillsammans – man ärver ändå inte varandra.

Vad menas med ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det. Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods.

Får man låna mer om man är gift?

Enligt 1 kap. 3 § ÄktB råder makarna över sin egen egendom och ansvarar för sina egna skulder. Detta är en grundläggande princip. Detta innebär att man inte övertar lån som den man gifter sig har sedan innan.

Vad händer med huset om min man dör?

När din make dör ska det ske en bodelning. I en bodelning ska värdet på all egendom som är giftorättsgods att räknas samman och sedan delas på hälften. Hälften av värdet av giftorättsgodset kommer att tillfalla dig och hälften din make (10 kap. ... Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom.

Relaterade inlägg: