Vilka regler gäller för arbetstidsförkortning?

Innehållsförteckning

Vilka regler gäller för arbetstidsförkortning?

Vilka regler gäller för arbetstidsförkortning?

När arbetstidsförkortning tillämpas på en arbetsplats så har de anställda rätt till betald ledighet, kompensation i pengar eller kompensation i pensionspremieavsättning i den mån arbetstidsförkortningen tjänats in. Bestämmelser om arbetstidsförkortning finns i kollektivavtal och/eller anställningsavtal.

Hur mycket får man jobba som chef?

Ordinarie arbetstid enligt arbetstidslagen är högst 40 timmar per vecka, men lagen säger ingenting om ersättning för övertidsarbete, arbete på kvällar och helger eller beredskapsersättning .

Vad är ATF timmar?

ATF är betald ledighet som utgörs av tio timmar per år för heltidsanställd. Den som är deltidsanställd har rätt till ATF i proportion till sysselsättningsgraden, avrundning görs alltid uppåt till närmaste halvtimme. Ledigheten ansöks om och tas ut i timmar.

Hur mycket arbetstidsförkortning per år?

Som tidigare redovisat har Teknikavtalet i dag uppnått Page 8 Kortversion av rapporten Arbetstidsförkortning - Tid är pengar, 2019 7 en omfattning om 82 minuters intjänad tid per fullgjord arbetsvecka, vilket motsvarar närmare 70 timmar per år att disponera för uttag i pengar, pensionsavsättning eller betald ledighet.

Hur många timmar arbetstidsförkortning Byggnads?

Arbetstidsförkortning: 40 timmar per år med lön (ledighet utöver semester). Löneförhöjningar varje år.

Kan arbetsgivare neka arbetstidsförkortning?

Ledig på deltid utan föräldrapenning En medarbetare som inte tar ut föräldrapenning har rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel för att ta hand om sitt barn. ... Du som arbetsgivare kan utöver detta ha kollektivavtal som ger medarbetarna rätt till arbetstidsförkortning fram till barnets 12-årsdag.

Vad säger lagen om föräldraledighet?

Hel ledighet med eller utan föräldrapenning 5 § En förälder har rätt att vara helt ledig för vård av barn till dess barnet är 18 månader. ... En förälder har därutöver rätt att vara helt ledig medan föräldern får hel föräldrapenning enligt 12 kap. socialförsäkringsbalken. Lag (2018:1291).

Relaterade inlägg: