Hur ska bilbältet ligga an mot kroppen?

Innehållsförteckning

Hur ska bilbältet ligga an mot kroppen?

Hur ska bilbältet ligga an mot kroppen?

För att fungera ordentligt ska bilbältet ligga an mot axeln, så nära halsen som möjligt. Du bör inte luta sätets ryggstöd för mycket bakåt eftersom du då kan glida under bältet vid en krock. Dessutom kan en alltför tillbakalutad sittställning öka risken för nackskador, så kallade pisksnärtskador.

Hur fungerar trepunktsbältet?

Bältesgeometrin formade ett V med spetsen nedåt mot golvet. Dessutom behöll bältet sin position och flyttade sig inte när det belastades. Detta är den avgörande skillnaden mellan det effektiva V-bältet enligt Bohlins koncept och det andra och tidigare trepunktsbältet av Y-typ (Griswold).

Vem kom på bilbältet?

Bilbältetsom Nils Bohlin tog fram hade tre punkter och började användas i Volvos bilar 1959. Först ut med att få bilbältet installerat som standard i framsätet var Volvo Amazon och PV544. Men det var inte säkert att Nils Bohlin skulle få patent på sin uppfinning.

Är det lag att ha säkerhetsbälte?

Alla som åker i personbil, lastbil, på tre- eller fyrhjulig motorcykel eller moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet.

Vad skulle hända om du inte hade bilbälte och bilen krockar eller bromsar in väldigt kraftigt?

Om alla använde bälte skulle cirka 80 liv varje år kunna räddas. Utan bälte Redan vid hastigheter under 50 km/tim slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen. Resultatet kan bli ögonskador, hjärnskakning, skärsår i ansiktet, utslagna tänder eller krossad näsa.

Hur ska bältet sitta i bältesstol?

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Vad är trepunktsbältet gjort av?

Därmed var Volvo den första serietillverkande bilfabrikanten i världen som utrustade sina bilar med detta bälte, som standard på sina bilar. Sverige var ledande i världen vad det gällde säkerhetstänk inom bilindustrin och det var redan för 55 år sedan.

Hur många liv har trepunktsbältet räddat?

Ett trepunktsbälte minskar risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision med ca 50 procent. Om alla använde bälte skulle cirka 80 liv varje år kunna räddas. Utan bälte Redan vid hastigheter under 50 km/tim slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen.

När kom bilbältet i Sverige?

År 1967 kom den första bestämmelsen i Sverige om att det skulle finnas bilbälte i framsätet i alla nya bilar från och med 1969 års modell och 1970 kom motsvarande bestämmelse om bilbälte i baksätet. År 1969 blev rullbältet standard i framsätet i Volvobilar.

Vem utvecklade trepunktsbälte?

År 1959 blev Amazon och PV 544 de första Volvobilarna att utrustas med den nya uppfinningen och Nils Bohlin registrerade sitt patent på trepunktsbältet.

Relaterade inlägg: