Vad är ett missförhållande enligt lex Sarah?

Innehållsförteckning

Vad är ett missförhållande enligt lex Sarah?

Vad är ett missförhållande enligt lex Sarah?

Det kan vara till exempel att en person inte får tillräckligt att äta och dricka eller inte får tillräcklig hjälp att borsta tänderna, tvätta sig och hålla sig ren. Det kan också handla om att hen till exempel får för lite tillsyn. Även respektlöst bemötande ska rapporteras enligt lex Sarah.

Hur görs en anmälan enligt lex Sarah?

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig enligt lag att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten. Lagen trädde i kraft den 1 januari 1999.

Vad krävs för att ett missförhållande ska bli en lex Sarah anmälan?

Anmälan enligt lex Sarah. Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Vad heter föreskriften om lex Sarah?

Senaste version av SOSFS 2011:5 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah - Socialstyrelsen.

Vem har skyldighet att rapportera enligt lex Sarah?

Rutin vid anmälan enligt lex Sarah Skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden ska gälla för den som är anställd, uppdragstagare, praktikant eller motsvarande under utbildning och deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program.

Vem kan göra en lex Sarah?

Om ett missförhållande är allvarligt eller risk för ett allvarligt missförhållande inom socialtjänsten, vid Statens institutionsstyrelse och i verksamheter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska verksamhetsansvarig anmäla det till IVO.

Hur lång tid tar en IVO utredning?

Alla uppgifter om verksamheter som lämnas till IVO registreras och kan användas när IVO planerar vilka tillsyner som ska genomföras. Den som anmäler något till IVO får inom tre veckor ett besked om hur IVO kommer att hantera de uppgifterna som lämnats.

Är Lex Sarah offentlig handling?

Handlingar som skickas mellan dessa olika organ inom en kommun eller en region blir därför allmänna handlingar. I fallet JO 1987/88 s. ... 522) bedömt att en vårdanställd i en kommun är fristående i förhållande till socialnämnden när han eller hon gör en anmälan till nämnden enligt Lex Sara.

Relaterade inlägg: