Vad är en cell och vad gör den?

Innehållsförteckning

Vad är en cell och vad gör den?

Vad är en cell och vad gör den?

De minsta biologiska enheterna som bygger upp allt liv på jorden är celler. Det finns även encelliga organismer, till exempel bakterier, som består av en enda prokaryot cell. ... En stor skillnad mellan celltyperna är att i de eukaryota cellerna finns DNA skyddat inuti en cellkärna.

Vad gör cellmembran i cellen?

Ett typiskt cellmembran består av små molekyler, lipider, som gör cellmembranet mekaniskt starkt och tätt. Det innehåller också proteiner som är viktiga för cellens funktion genom att sköta kommunikation med omvärlden och transportera molekyler.

Vad har Lysosomen för funktion?

Cellen är uppdelad i olika rum där olika cellfunktioner sker. Lysosomer utgör sådana rum och fungerar som återvinningscentraler – man skulle kunna likna dem vid cellens mage. Precis som magsäcken innehåller lysosomen starkt sura ämnen som bryter ner andra molekyler.

Varför behövs cellmembran?

Ett cellmembran är en cells avgränsning mot omvärlden. Membranet skyddar cellen, en roll liknande den som huden har för en människa. Ett cellmembran består av ett dubbelt lager av ett slags fett, lipider (framförallt fosfolipider), proteiner och kolesterol.

Vad är en normal cell?

  • En normal cell upprätthåller självständig ämnesomsättning (metabolism) och cellen innehåller all den ärftliga information som krävs för att bilda en ny identisk cell. I cellens inre finns strukturer som kan betraktas som cellens egna inre organ, organeller. De är lösta i cellvätska, cytosol.

Vad innehåller cellkärnan?

  • Cellkärnan innehåller dina gener. I cytoplasman finns också cellkärnan. Cellkärnan innehåller arvsmassan, DNA. Delar av arvsmassan kallas för gener. Generna innehåller information om hur kroppen ska byggas upp och fungera. Det är generna som avgör hur du ser ut och bidrar till vilka egenskaper du har.

Vad är cellens inre organ?

  • I cellens inre finns strukturer som kan betraktas som cellens egna inre organ, organeller. De är lösta i cellvätska, cytosol. Cytosolen och de organeller som finns i den kallas gemensamt för cytoplasma. Celler förökar sig genom delning.

Vad är en cellmembran?

  • Innanför cellmembranet finns en trögflytande vätska som kallas för cytoplasma. Cytoplasman består av vatten, salter, näringsämnen och proteiner. Cytoplasman innehåller också flera små strukturer som cellen behöver för att kunna överleva. De olika delarna kallas organeller, och varje typ av organell har sin speciella uppgift.

Relaterade inlägg: