Hur flyttar jag min pension?

Innehållsförteckning

Hur flyttar jag min pension?

Hur flyttar jag min pension?

Har du rätt att flytta din pension? Flytträtt innebär att du får flytta värdet i din pensionsförsäkring till ett annat försäkringsbolag eller mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Det bolag som du flyttar från tar vanligtvis ut en avgift för flytten.

Kan jag ta ut hela min tjänstepension?

Det går ofta utmärkt att både ta ut en del av - eller hela - pensionen och fortsätta att arbeta. Men det finns åldersgränser för hur länge du får nya inbetalningar till din tjänstepension och lön och pension beskattas olika. Att arbeta samtidigt som du börjar ta ut hela eller delar av din pension går ofta bra.

Kan man ta ut tjänstepension i klumpsumma?

Att plocka ut hela tjänstepensionen i en klumpsumma kallas ”återköp” och är inte tillåtet enligt lag. Tjänstepensionen kan inte heller överlåtas, pantsättas eller belånas.

Hur kan man ta ut tjänstepension?

Utbetalningarna från Avtalspension SAF-LO börjar normalt när du fyller 65 år. Du kan välja att ta ut tjänstepensionen redan från 55 års ålder eller vänta till efter 65 år. Du kan också ta ut del av Avtalspension SAF-LO om du går ner i arbetstid de sista åren som du jobbar, så kallat partiellt uttag.

Kan man flytta all tjänstepension?

Det finns inte flytträtt i alla tjänstepensionsförsäkringar. Det är oftast äldre försäkringar som inte går att flytta. Jämför flytträtt för tjänstepensioner i våra jämförelser . I vissa fall kräver försäkringsbolaget att du lämnar en hälsodeklaration för att tillåta flytt av pensionskapitalet från bolaget.

Kan man flytta tjänstepension under utbetalning?

Det finns inget hinder mot att flytta kapitalet i en pensionsförsäkring som är under utbetalning (ålderspension) enligt Skatteverket. Den nytecknade försäkringen ska uppfylla samtliga kvalitativa villkor för en pensionsförsäkring, vilket innebär att en ny utbetalningsperiod om fem år uppkommer i och med flytten.

Vilken pension kan man ta ut vid 55?

SAF-LO Avtalspension Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad.

Hur många år kan man ta ut tjänstepension?

Ta reda på om du själv behöver ansöka om tjänstepension Tjänstepensionen går i de flesta fall att ta ut hela livet eller under en kortare tid, till exempel under 5, 10, 15 eller 20 års tid. Det är viktigt att tänka igenom hur du väljer att ta ut din tjänstepension eftersom de val du gör inte går att ändra i efterhand.

Relaterade inlägg: