Vad gör en försäkringsmäklare?

Innehållsförteckning

Vad gör en försäkringsmäklare?

Vad gör en försäkringsmäklare?

Försäkringsmäklaren är alltid hundra procent på kundens sida och representerar inget försäkringsbolag. Försäkringsmäklaren bedömer försäkringsmarknadens utbud på ett helt oberoende sätt. Försäkringsmäklaren analyserar, bedömer samt vid behov konkurrensutsätter sina kunders försäkringar.

Vad krävs för att bli försäkringsförmedlare?

Du som arbetar med att förmedla försäkringar ska ansöka om tillstånd att bedriva försäkringsdistribution hos Finansinspektionen. Därefter måste du registrera dig hos Bolagsverket. Om du är knuten till ett försäkringsbolag (anknuten försäkringsförmedlare) behöver du inget tillstånd.

Vad är en anknuten försäkringsförmedlare?

En anknuten försäkringsförmedlare är en förmedlare som har ingått avtal med ett eller flera försäkringsföretag om att distribuera deras försäkringsprodukter.

Vad är Nettopremie?

Som alternativ till provisionsbaserad ersättning kan förmedlaren i vissa fall debitera kunden ett överenskommet arvode separat för sina tjänster. I dessa fall aviserar försäkringsbolaget försäkringen med nettopremie.

Hur mycket tjänar en försäkringsmäklare?

46 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Varför försäkringsförmedlare?

Förmedlaren biträder normalt kunden med skötsel och fullgörande av försäkringsavtalet. Om förmedlaren och kunden har kommit överens om det kan förmedlaren också biträda kunden vid försäkringsfall. Förmedlaren har uppdrag från kunden och har som regel fullmakt som utvisar att han eller hon är kundens företrädare.

Hur mycket tjänar en försäkringsförmedlare?

46 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad krävs för att jobba på försäkringsbolag?

Som lägst kräver arbetsgivare att man har gymnasiekompetens. Allt oftare kräver arbetsgivarna en högskoleutbildning. Försäkringsbolagen har ibland egen utbildningsverksamhet för sin personal och erbjuder vidareutbildningar / fortbildningar som arbetsplatsförlagda utbildningar.

När är det försäkringsförmedling?

Med försäkringsförmedling avses att yrkesmässigt: lägga fram och föreslå försäkringsavtal eller utföra annat förberedande arbete innan försäkringsavtal ingås, ​för någon annans räkning föreslå försäkringsavtal eller bistå vid förvaltning och fullgörande av avtal.

Vilken roll har Konsumentverket när det gäller Försäkringsdistribution?

Granskningen syftar till att säkerställa att informationen samt tidpunkten för och hur den lämnas överensstämmer med de krav som ställs i lagen om försäkringsdistribution. Konsumentverket granskar även det produktfaktablad (”IPID”) som konsumenter ska få i samband med att de vill teckna skadeförsäkring.

Relaterade inlägg: