Vad gör en lärare i fritidshem?

Innehållsförteckning

Vad gör en lärare i fritidshem?

Vad gör en lärare i fritidshem?

Som lärare i fritidshem jobbar du med barn i olika åldrar, från sexåringar som möter skolans värld för första gången till tolvåringar på väg in i högstadieåldern. Fritidshemmet har en viktig roll för elevers sociala utveckling och lärande.

Vilka jobbar på ett fritidshem?

Personalstyrkan består av fritidspedagoger och vikarier som kan arbeta vi när någon är sjuk eller under semesterperioder. Tillsammans stödjer man elevernas sociala utveckling, utvidgar eller fördjupar deras kunskaper och erfarenheter samt förbereder dem inför skoluppgifter.

Vad krävs för att jobba på fritids?

En bra grundutbildning finns på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet. För att bli fritidspedagog läser du grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem inom universitet och högskolor. Din yrkestitel blir fritidslärare med inriktning olika estetiska ämnen som exempelvis bild, musik, hemkunskap eller idrott.

Vad kan man jobba som om man är fritidspedagog?

Som fritidspedagog arbetar du för att barn ska ha en meningsfull fritid, både före och efter men också under skoltid. Du uppmuntrar till egna initiativ men du kan också vara den som anordnar olika fritidsaktiviteter eller vara den vuxne som finns som stöd för barn som har det jobbigt i skolan eller hemma.

Hur funkar fritidshem?

Fritidshemmet samarbetar med förskolan, förskoleklassen och skolan för elevernas långsiktiga utveckling. Verksamheten styrs utifrån skollagen och läroplanen. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling, fördjupa deras kunskaper och erfarenheter och ge en meningsfull fritid och social gemenskap.

Hur blir man en fritidspedagog?

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program så tänk på att om du väljer detta program får du se till att välja ämnen som ger dig högskolebehörighet inom ramen för exempelvis ditt individuella val. Du utbildar dig nämligen till fritidspedagog på lärarprogrammet som ges på högskolor och universitet.

Relaterade inlägg: