Vad gör hovslagaren?

Innehållsförteckning

Vad gör hovslagaren?

Vad gör hovslagaren?

En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

Har hovslagare bruk för?

Hovslageriets syfte är att vårda och skydda hästens hovar och ben mot onödigt slitage och påfrestning. Traditionellt görs detta genom påläggande av hästskor i järn, men hovslageri omfattar även andra moment.

Har hovslagare?

En hovslagare är en person som utövar hovslageri, det vill säga har till yrke att sko hästar och dessförinnan "verka" hovens hårda hornskal. Hovslagaryrket är nära förknippat med smedsyrket. Det är väldigt gammalt och arbetsuppgifterna har inte förändrats i någon större utsträckning.

Hur är det att vara hovslagare?

Hovslagare har ett tungt och fysiskt belastande yrke som även kan vara farligt. Riskfaktorerna i hovslagarnas arbetsmiljö är många och flertalet som utbildar sig stannar endast en kort period som yrkesverksamma, ofta på grund av besvärlig arbetssituation.

Hur ofta behöver man hovslagare?

Oavsett om hästen hålls skodd eller inte så behöver den regelbundet, ungefär var 6-8 vecka, få sina hovar åtgärdade av en kunnig och helst godkänd hovslagare. Vissa hästar behöver skos med kortare intervall, 5-6 veckor, beroende på vad de används till.

Vad innebär god Hovvård?

Några grundregler för hovvård: Sko om eller verka hästen var 6-8 vecka. Förvuxna hovar belastar senor och leder i onödan. Om hoven vårdas rätt ökar dess stötdämpande förmåga och gör att lederna belastas på ett balanserat sätt. Det är en förutsättning för hästens hållbarhet.

Var kan man utbilda sig till hovslagare?

Vid Sveriges Hovslagarskola i Skara finns en tvåårig eftergymnasial utbildning till hovslagare. Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Hovslagare. För att vara behörig måste du vara minst 20 år och ha praktisk erfarenhet enligt särskilda bestämmelser. Dessutom krävs B-körkort.

Hur hittar man en hovslagare?

En nystartad informationssida ska hjälpa hästägare och hovslagare att hitta varandra. Hovslagare registrerar sig och får sen välja om de vill visas som gröna eller röda - det vill säga om de tar emot kunder just då eller inte. Sidan kallas SveHov och startades av Per Wilhelm.

Hur mycket kostar en hovslagare?

Kostnad för att hovslagaren ska helsko hästen Priset för en helskoning av en ordinär häst av en skicklig skomakare varierar från 1200-1800 kr. För stora hästar som Ardenner kan priset uppgå till 4000 för en helskoning Många hovslagare tar ut extra risktillägg för svåra och bångstyriga hästar.

Relaterade inlägg: