När fungerar bergvärme?

Innehållsförteckning

När fungerar bergvärme?

När fungerar bergvärme?

Bergvärme är solvärme som lagras i marken och som via ett till två djupa borrhål pumpas upp till värmepumpar. Vätskan som pumpas runt i slangen har en temperatur på ett par plusgrader ner till ett par minusgrader. Värmepumparna höjer temperaturen till 35-70 grader.

Vad Ärbergvärme?

Bergvärme är solenergi som lagrats djupt nere i marken, i botten av sjöar eller under din gräsmatta och som du kan använda för att värma ditt hus. Med hjälp av en bergvärmepump kan du ta tillvara på den lagrade solenergin och förse ditt hem med värme och varmvatten året runt – och även med kyla under varma sommardagar.

Hur många borrhål?

Fem snabba om borrhål. Hus med lågtemperatursystem (exempelvis golvvärme) behöver djupare hål än ett hus med högtemperatursystem (exempelvis radiatorer). Det är det aktiva borrhålsdjupet som har betydelse för värmepumpens kapacitet. Olika bergarter leder värmen olika bra.

Hur bildas bergvärme?

I borrhålet sänker du ner en kollektorslang med vätska som värms upp av berget och sedan pumpas upp till huset. Bergvärmepumpen utvinner värmen med hjälp av en avancerad kompressorteknik och skickar ut den till husets värme- och varmvattensystem, därefter pumpas vätskan ner i berggrunden igen för ny uppvärmning.

Hur mycket kostar en ny bergvärmepump?

  • En ny bergvärmepump kostar mellan 50 0 000 kronor. De värmepumpar som har varvtalsreglering kostar vanligen omkring 20 000 kronor mer än traditionella modeller. När du investerar i en bergvärmeanläggning bör du ta dessa utgifter med i beräkningen.

Varför inte investera i En bergvärmepump?

  • Din bergvärmepump är en väsentlig maskin i hemmet. Det är avgörande att allting fungerar som det ska i bergvärmepumpen för att uppvärmningen av ditt hus ska vara optimal. Därför rekommenderar vi att du investerar i en service vartannat eller var tredje år för att säkerställa driften.

Hur lång är återbetalningstiden för En bergvärmepump?

  • Totala priset för bergvärme brukar beräknas hamna mellan 100 0 000 kronor. Med tanke på att återbetalningstiden kan vara upp till 10 år, så krävs det också att de olika komponenterna har längre livslängd än så. En bergvärmepump beräknas hålla i minst 15 år, men de finns de som fungerar betydligt längre.

Relaterade inlägg: