Vad händer om man bryter mot konkurrenslagen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man bryter mot konkurrenslagen?

Vad händer om man bryter mot konkurrenslagen?

Om ett företag bryter mot något av förbuden i konkurrenslagen kan företaget, eller personer i företaget, drabbas av olika sorters sanktioner. Dessa sanktioner kan bland annat vara konkurrensskadeavgift, utredningsskadeavgift och skadestånd.

Under vilka förhållanden kan ett konkurrensbegränsande avtal mellan två företag anses acceptabelt?

Företag får inte samarbeta om syftet med eller resultatet av samarbetet är att begränsa konkurrensen på marknaden. Att samarbeta om priser eller dela upp marknader eller kunder mellan sig kan vara en olaglig kartell. Även avtal mellan företag som inte är konkurrenter, så kallade vertikala avtal, kan vara förbjudna.

Vad vinner vi konsumenter på att konkurrenslagen finns?

Konsumenternas valmöjligheter ökar och förutsättningar skapas för lägre priser, högre kvalitet och bättre service. Till exempel förbättrades kvaliteten på maten på tåget när SJ fick konkurrens av MTR och båda företagen började tävla om kunderna.

Vilket innehåll kan avtal innehålla som har till syfte att hindra begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden?

1 § konkurrenslagen och art. 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är det förbjudet med konkurrensbegränsande samarbete mellan företag som märkbart hindrar, begränsar eller snedvrider konkurrensen. Reglerna förbjuder till exempel överenskommelser om priser, informationsutbyte eller exklusivitetsavtal.

Vilka företag samarbetar?

Företag med 10-49 anställda är de som samverkar mest med andra företag. I denna grupp är det nästan 60 procent som samverkar. Vanligast är det att samarbetet sker på lokal nivå. Knappt 10 procent av företagen uppger att de samverkar med företag utanför Sverige.

Relaterade inlägg: