Hur länge kan man ha en spiral?
Innehållsförteckning
- Hur länge kan man ha en spiral?
- Hur säker är en spiral?
- Hur säkert är det med hormonspiral?
- Får man mens som vanligt med kopparspiral?
- Kan en spiral växa fast?
- Kan en spiral åka ut?
- Hur effektiv är kopparspiral?
- Är det farligt med spiral?
- Hur säker är Mirena?
- Vilka biverkningar kan man få av p-piller?
Hur länge kan man ha en spiral?
Olika typer av hormonspiraler En del spiraler behöver bytas ut vart tredje år och en del vart femte år. Det går att sätta i en ny spiral direkt efter att den gamla plockats ut. Du kan få hjälp att ta ut din spiral hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.
Hur säker är en spiral?
Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Det går bra att använda kopparspiral även om du inte har varit gravid eller fött barn.
Hur säkert är det med hormonspiral?
En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn.
Får man mens som vanligt med kopparspiral?
När du har kopparspiral är det vanligt med rikligare mensblödningar och mer mensvärk. Kopparspiralen är därför inget bra alternativ om du redan har riklig mens, mycket mensvärk eller har problem med järnbrist.
Kan en spiral växa fast?
Svar. En En spiral fastnar sällan. Det gäller både hormonspiraler och kopparspiraler.
Kan en spiral åka ut?
Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut. Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag.
Hur effektiv är kopparspiral?
Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Koppar påverkar miljön inne i livmodern och gör så att spermier inte trivs där. På så vis förhindras befruktning.
Är det farligt med spiral?
Biverkningar. Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen, men eftersom hormonspiralen utsöndrar så liten mängd hormon är det ovanligt med biverkningar. En del som använder hormonspiral får akne, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust. Vissa får oregelbundna blödningar under de första månaderna ...
Hur säker är Mirena?
Graviditet är mycket sällsynt hos kvinnor som använder Mirena. Om du ändå blir gravid när du använder Mirena är risken för att fostret befinner sig utanför livmodern (s.k. utomkvedshavandeskap) ökad.
Vilka biverkningar kan man få av p-piller?
Eftersom p-piller innehåller hormoner kan kroppen behöva lite tid att vänja sig. I början kan p-pillren ge besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar, finnar, bli nedstämd, få huvudvärk och minskad sexlust. Oftast går detta över.