Vad kan man göra för att minska matsvinnet?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra för att minska matsvinnet?

Vad kan man göra för att minska matsvinnet?

Tips för att minska ditt matsvinn

  1. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  2. Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  3. Förvara maten rätt: ...
  4. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan ens livsmedlen har hamnat i soporna har det bidragit till koldioxidutsläpp, produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvara drygt 2 miljoner ton koldioxid.

Varför är det viktigt att tänka på matsvinn?

För miljöns skull. Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Vad händer om man slänger mat?

Varje år slänger vi per person 28 kilo fullt ätbar mat i soporna och 26 kilo hälls ut i slasken. ... Att producera mat som slängs är inte hållbart, eftersom både klimat och miljö belastas när mat framställs. Maten som kastas i soporna motsvarar utsläppen under ett år från 200 000 bilar.

Vad ska man tänka på när man sparar rester?

Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om. Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt. Frys in rester som inte kommer att ätas upp inom de närmaste dagarna.

Hur mycket mat slängs per dag?

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Varför slänger vi så mycket mat?

Kanske slänger vi ibland mat av gammal vana, utan att reflektera. Exempel på orsaker till varför vi slänger mat: Mat finns i överflöd, lättillgänglig och till ett förhållandevis lågt pris. Maten som slängs är lätt att ersätta och de flesta har råd.

Vad ska vi tänka på när det gäller våra matavfall?

Matavfall som sorteras ut och samlas in behandlas och omvandlas till biogas, som är ett miljövänligt, koldioxidneutralt drivmedel för bussar och bilar. Samtidigt fås biogödsel som återför näringsämnen till åkermarken så att kretsloppet sluts.

Relaterade inlägg: