Vad kan man göra med hästkastanj?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med hästkastanj?

Vad kan man göra med hästkastanj?

Traditionell användning: Hästkastanj används traditionellt mot kraftiga menstruella blödningar, underlivsbesvär, kronisk bronkit, nästäppa, epilepsi, migrän, och yrsel. På svenska apotek kunde man ända in på 1900-talet få en tinktur gjord av hästkastanjeblommor mot gikt och reumatiska besvär.

Vad kan man göra med kastanjer pyssel?

Så här gör du: Klipp av ändarna på ståltråden snett. Då blir det enklare att trä på kastanjerna. Forma ståltråden med kastanjerna till ett hjärta. När du har ca 1 cm kvar i vardera änden av ståltråden så avslutar du med att sticka de bägge ändarna i den sista kastanjen, som blir själva spetsen på hjärtat.

Vad används kastanjer till?

Den smakrika nöten används till konfekt eller äts rostad med salt och smör, vilket är populärt i England, Frankrike och Italien, särskilt på Korsika. Nötterna kan också kokas eller malas till kastanjemjöl, som används i olika maträtter. Vidare används kastanjer också som djurfoder.

Vad är hästkastanj bra för?

Hästkastanjer är giftiga för människor och de flesta andra djur till skillnad från frukter (nötter) av äkta kastanj (Castanea sativa). De är dock utmärkt vinterfoder för hjortdjur. ▶ Malda kastanjer har använts som handtvättmedel då de löser fett.

Kan man äta hästkastanj?

Hästkastanjen innehåller ämnen som bl. a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.

I vilken miljö växer hästkastanj?

Hästkastanj är ett odlat träd i parker och trädgårdar. Den är härdig i södra och mellersta Sverige, upp till zon 4. Då trädet blir stort, behöver det mycket plats. Jorden ska vara djup, lucker och näringsrik, gärna lätt lerhaltig, alltså lite tyngre jordar med god tillgång på vatten.

Vad kan man göra med löv pyssel?

Plocka blad och fröställningar – bind kransar, fyll vaser, dekorera och pyssla av hjärtans lust. Ta vara på lite av höstens skönhet innan du klipper ner vissna växter och krattar bort alla löv. Med enkla kransar, dekorationer och mysigt pyssel kan du njuta av säsongens vackra färger inomhus.

Hur gör man hål i kastanjer?

Börja med att borra ett hål genom varje kastanj som är lite större än najtråden du använder (man kan nog använda en hammare och slå igenom en spik för att skapa hålet också). Trä sedan på kastanjerna på najtråden och forma till den form du vill ha.

När kan man plocka kastanjer?

Kastanjer behöver en köldknäpp (så kallad stratifiering) för att frövilan ska brytas. Lägg kastanjerna i frysen några veckor och följ sedan schemat för ekollon nedan. Eller plocka kastanjer till våren, då ligger de djupare ner i marken under löv och mylla.

Vilka kastanjer är ätbara?

Det är inte hästkastanjer, Aesculus hippocastanum, som man äter, utan äkta kastanj, Castanea sativa. Ett vackert träd med riktigt taggiga ytterskal. Äkta kastanj är bara härdigt i zon 1(2), och det är inte alla år som det går att hitta tillräckligt stora kastanjer för att rosta.

Relaterade inlägg: