Vad gör man med ruttna äpplen?

Innehållsförteckning

Vad gör man med ruttna äpplen?

Vad gör man med ruttna äpplen?

Vad kan man göra med äpplen som ramlat ner och blivit ruttna och maskätna? Låt dem bli biogas! Precis som föregående år finns separata containrar för fallfrukt på flera återvinningscentraler runt om i landet från september fram till jul. Googla ”återvinningscentral fallfrukt” + den ort du bor i så hittar du mer info.

Kan man äta fallfrukt?

Den mesta fallfrukt går att äta, säger hon. Men var försiktig med äpplen som har stora bruna fläckar. De är ofta angripna av svampsporer som kan bilda toxiner. Om man bara skär bort det bruna på äpplena är det ingen fara.

Måste man plocka upp fallfrukt?

De drar till sig allt från vildsvin, till mördarsniglar och getingar. När fallfrukt som äpplen och päron ligger och ruttnar på gräsmattan bildas det fukt och mögel och i värsta fall kan svampsjukdomar få fäste i gräset och skada mattan. ...

Var slänger man plommon?

Istället för att slänga frukten, återvinn den genom att lämna den som kompost hos SÖRAB. 2018 ser ut att bli ett rekordår när det gäller frukt som äpplen, plommon och päron.

Vad göra med maskätna äpplen?

För att motarbeta det lite kan man på våren hänga upp ferromanfällor (som lockar hannarna) i trädet. Det är giftfritt. Hannarna fastnar i klisterskivor. Det finns fällor för både rönnbärsmal och äpplevecklare som gör ungefär likadana skador.

Hur kommer masken in i äpplet?

Äpplevecklaren är den klassiska ”ormen i äpplet”, dvs. innan den utvecklar sig till en fin liten sommarfjäril. Äpplevecklaren är en fjärilsart vars larver gnager gångar inne i äpplet, och när frukten faller ned från trädet så övervintrar larverna i det översta jordlagret eller i trädets bark.

Är fallfrukt?

Fallfrukt är frukter som själva fallit från fruktträd, snarare än plockats från träden. Om fallfrukt samlas in tidigt efter fallet är den oftast ätbar, speciellt äpple och päron. Ligger fallfrukten kvar på marken ruttnar den snabbt.

Hur får man bort mask i äpplen?

Angripna äpplen faller från trädet. Plockar man upp fallfrukten omedelbart och kastar den i soporna kan man få med larven men ofta har den redan lämnat sitt äpple. Att borsta stammen på äppelträdet ren från lavar och lösa barkbitar är ett bra sätt att reducera antalet gömställen för pupporna.

Var kastar man fallfrukt?

Lämnas till:

  • Återvinningscentral.
  • Kärl för trädgårdsavfall.

Var slänger man fallfrukt?

Släng inte fallfrukt i trädgårdskärlet Det blir väldigt tungt för våra chaufförer och kan leda till onödiga arbetsskador. Som privatperson kan du istället lämna överbliven frukt till oss på återvinningscentralen.

Relaterade inlägg: