Hur bokförs in och utgående moms?

Innehållsförteckning

Hur bokförs in och utgående moms?

Hur bokförs in och utgående moms?

Utgående moms konteras (bokförs) normalt i kredit på BAS-konto 2611 om det är 25%. Detta kontonummer kan skilja sig åt beroende på momssats och kontoplan i ditt bokföringsprogram. Är det 12% brukar det vara 2621 och är det 6% utgående moms är det 2631.

Hur moms ska bokföras enskild firma?

Beloppet som bokförs på konto 2650 - Redovisningskonto för moms hämtas från ruta 49 på momsredovisningen och är mellanskillnaden av den utgående och ingående momsen. Ett positivt belopp visar summan som ska betalas till Skatteverket och ett negativt belopp anger den summa som du ska få insatt på ditt skattekonto.

När ska momsen räknas med i bokföringen?

Om du bokför enligt kontantmetoden får du redovisa moms till Skatteverket enligt den så kallade bokslutsmetoden. Det innebär att redovisning och inbetalning av moms sker först när fakturan har betalats. Det är endast vid bokslut som moms på obetalda fakturor ska redovisas.

Hur bokförs inbetalning av moms?

Aktiebolag. Om du har satt in pengar på skattekontot för att kunna betala momsskulden så ska du först bokföra transaktionen med bokföringsmallen Insättning till skattekonto. När Skatteverket sedan har dragit pengarna (momsskulden) från ditt skattekonto bokför du denna transaktion med mallen Moms dragen från skattekonto ...

Hur redovisas ingående moms?

Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet. Utgående moms som är momsen på det du säljer.

När ska en affärshändelse bokföras?

Tidpunkt för bokföring enligt bokföringslagen 5 kap. 2§ BFL – kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Andra affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast dagen efter den dag då affärshändelsen inträffade.

Hur mycket betalar jag i moms?

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. Du redovisar momsen i en momsdeklaration....Betala och redovisa moms.
OmsättningMöjliga redovisningsperioder
Högst 1 miljon krEn gång per år, var tredje månad eller varje månad

Hur mycket betalar man i moms?

Det är 25 procents moms på nästan alla varor och tjänster du säljer.

Relaterade inlägg: