Vad händer med gamla värphöns?

Innehållsförteckning

Vad händer med gamla värphöns?

Vad händer med gamla värphöns?

Under uppfödningen av värphönor görs en könssortering av de daggamla kycklingarna. Majoriteten av tuppkycklingarna avlivas på kläckeriet. Efter att värphönor har tagits ur produktion skickas de till slakt eller avlivas. Avelsdjur och värphöns som tas ur produktion kan vara en livsmedelsråvara om de skickas till slakt.

Hur många år blir en höna?

5 – 10 years Chicken/Lifespan

Vad händer med höns?

Majoriteten av de hönor som byts ut gasas ihjäl och behandlas på en fabrik i Karlskoga där de omvandlas till en animalisk produkt som kan liknas med köttbullssmet. Smeten används sedan som bränsle i svenska kraftvärmeverk för att värma upp fjärrvärmenätet.

Hur slaktas värphöns?

Fjäderfän får avlivas genom nackning, men fjäderfän som väger över 150 gram ska bedövas först. Fjäderfän som väger mellan 250 gram och 5 kilo får avlivas genom halsdislokation om de bedövas först. Ett mindre antal fjäderfän får avlivas genom slag mot bakhuvudet (70 djur per person och dag).

Hur länge ska en höna hänga?

Är de skjutna med hagelså hänger jag dem i huvudet för att minimera risken för kontaminering, annars i fötterna. Är det sju grader så skall de hänga runt fyra dagar men fågel behöver inte hänga 40 dygnsgrader... Jag slaktar mina egna höns och ankor och jag tillämpar samma metodik på dem som vilt.

Relaterade inlägg: