Varför Bråkas linet?
Varför Bråkas linet?
Rötning. De spinnbara fibrerna, "tågan", omsluter den inre vedartade kärnan i strået. De hålls samman av pektin (växtlim) som måste brytas ned genom att man låter linet ruttna något.
Hur gör man garn av lin?
För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först torkas, repas (för att få bort linfröna), rötas, bråkas, skäktas och häcklas. ... Sedan häcklas linet, vilket innebär att det kammas för att få bort resterna av oanvändbart material, och långa och korta fibrer urskiljs från varandra.
Vad lin?
Lin (Linum usitatissimum) är en jordbruksgröda, som finns av två olika slag: Oljelin vars frön genom pressning ger den värdefulla linoljan. Oljelinet är lågväxt och rikt förgrenat. ... Pressning frön ger linolja.
Hur länge ska Lin rötas?
Vi den första metoden arbetar rötsvampar och i den andra bakterier. Rötningen avbryts när fibern lätt kan skiljas från stjälkens veddelar. Rötningen tar tre veckor eller mer. Efter rötningen ställs linet på tork i s.k kapeller.
När ska linet sås?
Enligt traditionen ska linet sås mellan hägg och syren i maj månad. Helst sås linet på Karolinadagen (20maj). Ett långt kvinnonamn med lin i namnet ska enligt traditionen ge långa fibrer. Under juli blommar de små blå blommorna.
Kan man karda lin?
För drygt hundra år sedan kunde kvinnorna spinna, väva och bereda sitt lin. Lin och ull var de fibrer som brukades mest och ofta användes de tillsammans i vävar. ... Fåren klipps, ullen kardas, ylletyget stampas till en tät vadmal vid Vadmalsstampen och gammalt ylle återvinns.
Vad görs lin av?
Lin eller det latinska namnet Linum usitatissimum, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg.
Vad kommer lin ifrån?
Utbredning. Lin är en kulturväxt som ibland förvildas, den är inte känd som vildväxande någonstans i världen och dess ursprung är dunkelt, men man tror att den härstammar från vilda arter från Medelhavsområdet eller Sydvästasien. Första fynduppgift som förvildad är från Halland och publicerades av Lars Montin år 1766.