Vad består betong av?

Innehållsförteckning

Vad består betong av?

Vad består betong av?

Fundamentala egenskaper hos betongkonstruktioner. Det vi vanligtvis kallar betong består av cement, vatten och ballast. Ballasten kan bestå av sand, natursten, krossat stenmaterial, lättklinker etc. Om annat bindemedel än cement plus vatten, såsom t.

Hur funkar cement?

Cement (latin cæmentum, murbruk) är ett hydrauliskt bindemedel, vilket kännetecknas av att det hårdnar genom reaktion med vatten till en produkt som ej är löslig i vatten. Den framställs genom uppvärmning av en blandning av kalksten och lera till en temperatur av 1450 °C.

Vad kan man ersätta cement med?

Ett alternativ är att bygga i trä. Utsläppsmålen kräver det. På senare år har det visat sig att stommar av trä limmade med ett nytt sorts lim är lika starka som de i betong. Det har gjort att också höga flerfamiljshus och kontorshus nu i rask takt byggs i trä.

Hur mycket cement tillverkas i världen?

Den globala cementproduktionen uppgår till hisnande 4-5 miljarder ton per år. I Finland produceras knappt 1 miljon ton cement och 90 procent av det produceras av företaget Finnsementti. En av företagets fabriker finns i Pargas. Till Finland importeras även cement som tillverkats i andra länder.

Vilka tre komponenter består cement av?

För att tillverka cement behövs kalksten och märgelsten som är en lerblandad kalksten. Båda bergarterna bryts i täkter nära fabrikerna. Den brutna stenen transporteras, krossas och mals till ett fint mjöl som förvärms innan det når cementugnen.

Vad gör betong hårt?

Betongen hårdnar på grund av den kemiska reaktion som uppkommer när vatten blandas med cement. Därigenom utvecklas värme och detta gör att man kan gjuta i betong även när det är mycket kallt.

Hur ska cement se ut?

Så blandar du din betong
TryckhållfasthetCementVatten
25 MPa1 säck, 25 kilo15 liter
30 MPa1 säck, 25 kilo14 liter
35 MPa1 säck, 25 kilo11 liter

Hur mycket cement används i Sverige?

I dag produceras cirka 2,3 miljoner ton cement varje år i fabriken i Slite. Det motsvarar 75 procent av all cement som används i Sverige. Cementa är den enda cementproducenten i Sverige men har även tillverkning i Skövde. Den fabriken är dock betydligt mindre och bedöms inte kunna öka sin produktion.

Var finns Kalkfyndigheter i Sverige?

Men det är inte bara på Gotland som det finns kalksten. I Norvijaur, Jokkmokk finns det som benämns som norra Europas största obrutna kalkfyndighet och bolag som visat intresse för att bryta men tvingats vänta i sex år på att få någon form av besked från staten.

Relaterade inlägg: