Kan man få bort endometrios?

Innehållsförteckning

Kan man få bort endometrios?

Kan man få bort endometrios?

Det går inte att bli av med sjukdomen, men den kan lindras med hjälp av behandling. Hos en del läker endometrios ut av sig själv. När du kommer i klimakteriet och slutar mens brukar endometriosen försvinna.

Är det farligt att ha endometrios?

Endometrios är en vanlig sjukdom som kännetecknas av plågsamma smärtor, framförallt i samband med mens. Sjukdomen beror på att det börjat växa livmoderslemhinna utanför livmodern. Om du har tecken på endometrios, till exempel svåra menssmärtor, bör du söka vård.

Kan man få endometrios i vuxen ålder?

Endometrios kan uppstå i alla åldrar. Det vanligaste symptomet på endometrios är svår mensvärk. Smärtorna börjar oftast före menstruationen och blir kraftigare under mensens första dagar. Symptomen varierar men man kan känna smärtor i korsryggen och ut i benen, diarré eller förstoppning och förhöjd kroppstemperatur.

Varför får man endometrios?

Orsaken till endometrios är inte klarlagd, men retrograd menstruation där mensblod går via äggledarna in i bukhålan kombinerat med ett immunförsvar som inte förmår att ta hand om levande endometriefragment anses vara en av flera sannolika mekanismer.

Hur många får endometrios?

Endometrios är en mycket vanlig sjukdom som drabbar 10 % födda med livmoder. Trots att sjukdomen är vanlig är den fortfarande ganska okänd bland allmänheten och endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem.

Kan man få cancer av endometrios?

Sedan 1920-talet har man visat att endometrios och cancer kan uppstå på samma plats, framför allt i ovarierna. Studier har visat att endometrios har potential att bli malign, och inflammationen kan vara en viktig komponent i utvecklingen av cancer.

Har du endometrios?

Vid endometrios är det vanligt att ha ett eller flera av följande besvär: Du får mycket ont när du har mens eller ägglossning. Du har mer eller mindre konstanta smärtor i nedre delen av magen. Du har smärtor som strålar ner i benen och ut mot ryggen.

Hur upptäcker man endometrios?

Vid ytlig form av endometrios utförs normalt gynekologisk undersökning och ultraljud, men det är vanligen symtomen som leder till diagnosen. Hormonbehandling kan påbörjas utgående enbart från symtomen också utan laparoskopi, det vill säga en titthålsoperation av bukhålan.

Kan man se endometrios med ultraljud?

Inför operation av djup endometrios och för diagnostik av endometriom (endometrios-cysta i äggstockarna) har vaginalt ultraljud ett kliniskt värde. Detta gäller vid kartläggning av sjukdomens utbredning hos kvinnor med välgrundad misstanke om endometrios.

Relaterade inlägg: