Hur länge är ett getingstick svullet?

Innehållsförteckning

Hur länge är ett getingstick svullet?

Hur länge är ett getingstick svullet?

Det är vanligt att huden blir röd, kliar, svullnar och gör ont där du har blivit stucken. Besvären brukar försvinna inom ett dygn, men det kan ibland ta upp till en vecka innan de går över. Får du många stick kan själva giftet ge en reaktion som liknar den allergiska, fast du inte är allergisk.

Hur länge sitter ett bistick i?

Svullnad i flera dagar efter getingstick Oftast räcker det att vänta några dagar och lindra sticket. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att svullnaden inte ökar. Om svullnaden blir kraftigare efter några dagar kan du behöva söka vård för att vara säker på att du inte fått en allergisk reaktion.

Kan man få blodförgiftning av getingstick?

De flesta bett ger tillfälliga hudreaktioner, men om du är överkänslig mot exempelvis getingstick kan du allvarliga symptom. En kraftig, allergisk reaktion efter ett insektsbett kan i svåra fall leda till anafylaktisk chock – det är ett livshotande tillstånd som kräver vård omedelbart.

Varför gör getingstick så ont?

Att bli stucken av en geting eller ett bi gör ont eftersom gadden sitter ihop med en giftblåsa fylld med smärtframkallande gift.

Hur länge svider getingstick?

Att bli stucken är däremot inte speciellt skönt. Sticket ger en rejäl och pulserande smärta som sedan rodnar och området där du har blivit stucken svullnar upp. De första 24 timmarna efter sticket ökar ofta svullnaden och vanligtvis så svider och kliar det också.

Kan man bli biten av en humla?

Att bli stucken av geting, bi eller humla kan ge en intensiv och pulserande smärta i området där du blivit stucken. Därefter brukar det bli svullet samtidigt som området rodnar. Det kan också svida och klia. En del kan få svåra allergiska reaktioner efter stick från geting, bi eller humla och behöva akut vård.

När ska sjukvården kontaktas vid getingstick?

Så länge du inte mår dåligt och ditt allmäntillstånd inte är påverkat kan du vänta och se så att svullnaden och smärtan lägger sig. Om du har blivit stucken i munnen eller inuti halsen ska du alltid kontakta vården direkt. Samma sak gäller om du är allergisk mot geting-, bi- eller humlestick och har blivit stucken.

Kan man få feber av getingstick?

Läkar- / sjukhusbesök nödvändigt: Om bettet blir ömt, rött och svullet. Det tyder på en infektion. Om du får feber.

Relaterade inlägg: