När ska man sätta vårlökar?

Innehållsförteckning

När ska man sätta vårlökar?

När ska man sätta vårlökar?

Olika vårlökar blommar vid olika tidpunkter beroende på sort. Sätt vårlökar och knölar av olika arter och sorter så får du vårblommor från tidig vår till sen försommar. Exakt hur dags lök- och knölväxterna vaknar och börjar blomma varierar lite beroende av om våren kommer tidigt eller är försenad.

När ska man plantera tulpanlökar i kruka?

Lökarna planteras i september–oktober. Men det beror så klart lite på var i landet man bor. Det får inte vara för varmt då risken är att de sätter igång att växa, vilket kan leda till att de inte blommar till våren. Plantera de små lökarna och narcisser först, tulpaner kan planteras senare.

När ska man plantera krokus?

Vill du ha tulpaner, krokus påsklilja och andra vårblommande lökar är det under hösten du ska plantera. Du kan plantera löken från september, ända fram tills tjälen går i marken, men ju tidigare på hösten du planterar desto bättre är det. Då ligger inte lökarna och torkar och mister sin växtkraft.

Vad göra med Utblommade tulpaner i kruka?

Alla tulpaner som inte frösår sig (vilket gäller de flesta) tjänar på att man tar bort den vissna blomman. Då kommer all näring att gå till de sidolökar som bildas i stället för den energikrävande fröbildningen. Varje lök blommar nämligen bara en gång, sedan tar sidolökarna över.

När ska man plantera tulpaner?

När. Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer.

Relaterade inlägg: