Varför blir kolan inte hård?

Innehållsförteckning

Varför blir kolan inte hård?

Varför blir kolan inte hård?

Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. ... 125 grader Knäcken/kolan blir seg utan hård yta. 126–130 grader Knäcken/kolan blir segare och lite hård i konsistensen.

Varför blir inte kolan varm?

Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt. ... Vid 122-125°C är kolasmeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.

Kan man koka om kola som inte stelnar?

Svar: Om kolan blir alldeles för lös så skulle jag försöka koka om den. Det enklaste är att försöka smälta den i en kastrull med lite grädde i botten. Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. ... Ibland kan mankoka vidare och göra flera prov innan man är nöjd med konsistensen.

Hur lång tid tar det för knäck att stelna?

Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då.

Varför kristalliserar sig kola?

Medan kolan puttrar ska du bara röra då och då. Om du rör för mycket i kolan kristalliserar sig sockret och kolan skär sig.

Relaterade inlägg: