Hur får man en fin rabatt?

Innehållsförteckning

Hur får man en fin rabatt?

Hur får man en fin rabatt?

Plantera i klunga för lyckat resultat Placera ut växterna som du har tänkt dig, gärna i grupper om tre till fem av samma sort. Samla färger och sorter så får rabatten ett lugnt och harmoniskt intryck. Tänk på att högre perenner är fina längst bak i rabatten.

Vad ska jag plantera i min rabatt?

Börja med rabattens högsta växter, de som ger struktur och skapar blickfång. Välj sorter som behåller formen och förblir intressanta även efter blomning. Plantera dem längst bak om rabatten är placerad så att den har ett tydligt avslut i form av till exempel en vägg, en häck eller ett träd.

När ska man anlägga en rabatt?

Många anlägger nya rabatter på våren eller hösten. Själv så gör jag det året om, så länge det inte är tjäle i backen. Oavsett vilken tid på året du förverkligar dina trädgårdsdrömmar så har de nya ytorna ofta en etableringsskötsel på ca 2 år.

Hur många sorters blommor i en rabatt?

Se till att inte planera in allt för många olika sorters perenner och ha alltid minst tre plantor av samma sort bredvid varandra för att få lugn och harmoni i rabatten. Ta hänsyn till de plantavstånd som anges för de perenner du väljer.

Hur stor rabatt?

Det finns inga som helst regler för hur en rabatt kan se ut så om du vill ha en som ringlar sig fram genom trädgården är det bara till att sätta igång. Man bör dock tänka på storleken, ingen rabatt eller blomsterbädd värd namnet är mindre än 1,5 meter bred.

Hur djupt ska man gräva en rabatt?

För en busk- och perennrabatt är det bra att gräva ca. 50 cm djupt. Sedan bottnar man med ca. 10-15 cm sand eller småsten för dräneringens skull och sedan tar man matjord.

När ska man gödsla rabatten?

När ska man gödsla? Bästa tiden att gödsla i trädgården är på våren när växterna börjar bli gröna. Vid höstgödsling, alltså senare än juli, är det bäst att använda ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve. För gräsmattans del går det bra att gödsla regelbundet under hela sommaren.

Hur djup bör en rabatt vara?

För en busk- och perennrabatt är det bra att gräva ca. 50 cm djupt. Sedan bottnar man med ca. 10-15 cm sand eller småsten för dräneringens skull och sedan tar man matjord.

Relaterade inlägg: