Vad får man för att göra lumpen?

Innehållsförteckning

Vad får man för att göra lumpen?

Vad får man för att göra lumpen?

Du får till exempel cirka 4 400 kronor per månad och en utbildningspremie när du genomfört utbildningen. Du får också boende, mat och de kläder du behöver för att genomföra utbildningen. Efter utbildningen kan du söka jobb i Försvarsmakten, ingå ett hemvärnsavtal eller söka till officersutbildningen.

Måste man göra lumpen?

Värnplikt. Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov. För dig som fyller 18 år kan det innebära att genomföra en grundutbildning med värnplikt.

När blir man kallad till mönstring?

Du får kallelsen till mönstring ungefär två månader innan det är dags att mönstra. När du kallas beror dels på vilket datum du är född och dels på var i landet du bor. Blir du inte kallad, men är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan du göra en egen ansökan.

Vad krävs för mönstring?

Grundkrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras.
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället, dock som äldst 47 år.
  • Från det du fyllt 45 år görs en särskild bedömning vid ansökningstillfället.

Kan man hoppa av värnplikten?

2017 infördes allmän värnplikt igen. ... Om du säger ja och börjar din värnplikt får du inte hoppa av. Det kallas för ett brott mot totalförsvarsplikten. Då kan du dömas till fängelse i två veckor.

Får man göra lumpen om man har ADHD?

Det är diskriminering när Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket med automatik utesluter personer som uppger att de har diagnoserna autism eller ADHD från möjligheten att prövas för militär tjänstgöring.

Relaterade inlägg: