Hur vet man om man är manisk?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man är manisk?

Hur vet man om man är manisk?

En manisk episod börjar ofta plötsligt och varar från två veckor till fem månader. Under en manisk episod är patienten i allmänhet mycket driftig, fartfylld, rastlös, pratsam och energisk, behöver bara lite sömn och kan vara irriterad. Hallucinationer och vanföreställningar kan också förekomma.

Vad är orsaken till bipolär sjukdom?

Det kan vara psykologiska och sociala förhållanden under uppväxten, men också sjukdomar, fysisk miljö, belastningar under graviditet och förlossning. Ofta utlöses det första sjukdomsskovet av en tydlig stressfaktor i livet.

Vad menas med hypomani?

Hypomani. Förhöjt stämningsläge vid bipolär sjukdom typ II kallas hypomani som är mildare form av mani. En hypomani kräver inte sjukhusvård. Hypomani kännetecknas av väsentligen samma symtom som mani, men i lägre grad och med mindre påverkan på personens funktionsnivå.

Hur ställer man diagnosen bipolär sjukdom?

Bipolär sjukdom går inte att bota men det finns behandlingsmetoder som gör att en person som har sjukdomen kan leva ett normalt och välfungerande liv. De vanligaste sätten att behandla bipolär sjukdom är läkemedel och psykoterapi.

Relaterade inlägg: