Varför svider det i underlivet ibland?

Innehållsförteckning

Varför svider det i underlivet ibland?

Varför svider det i underlivet ibland?

En orsak till klåda är infektioner, oftast svamp i underlivet. Det ger en plötslig, stark klåda, svullnad och rodnad i underlivet. Det kan klia och svida under eller efter vaginala samlag. Könssjukdomar som kondylom eller herpes i underlivet kan också göra att det kliar.

Varför får man ont i underlivet?

Du får lättare ont om slemhinnorna är ömtåliga Använd glidmedel om du är kåt men inte blir tillräckligt våt. Ha aldrig sex som gör ont. Andra saker som kan göra slemhinnorna ömtåliga är till exempel svamp i slidan, medicin som används runt slidöppningen mot kondylom och vissa preventivmedel som innehåller hormoner.

Varför svider det i underlivet under samlag?

Att det svider när du kommer i henne kan bero på att slemhinnorna i slidan är för torra. Då retar sperman slemhinnan. Det kan också skava och svida om din flickvän inte är tillräckligt våt under samlaget. Det är viktigt att ni båda är upphetsade, så att hon är våt, och att ni inte har för bråttom.

Får ofta svamp i underlivet?

Om du har besvär i underlivet och inte är säker på att det är just en svampinfektion bör du söka vård för att en diagnos och utesluta andra, liknande besvär. Sök vård om du har använt receptfria läkemedel mot svamp som inte hjälper eller om du får svamp fler än två gånger under en sexmånadersperiod.

Kan man få blåsor av svamp i underlivet?

De flesta vet inte om det och märker inte av det. Om du har herpes i underlivet kan det – men inte alltid – kännas ömt och klia. Sedan får du små blåsor som blir till sår när de spricker.

Kan man få en finne i underlivet?

Körtlar och hårsäckar på och runt snippan kan ibland bli inflammerade. Det kan bero på flera saker till exempel att du har rakat dig, eller klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar som ibland ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Varför får man torra slemhinnor i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet (atrofisk vaginit) är ett mycket vanligt besvär. Den vanligaste orsaken är att sänkta nivåer av östrogen. Slemhinnorna i underlivet kan också bli torra av andra orsaker, till exempel om du använder vissa läkemedel eller om du har sjukdomen Sjögrens syndrom.

Relaterade inlägg: