Kan man äta äpplen med Rönnbärsmal?

Innehållsförteckning

Kan man äta äpplen med Rönnbärsmal?

Kan man äta äpplen med Rönnbärsmal?

Delar som angrips av mögel ska man inte äta, men de går enligt Maj-Lis Pettersson bra att lägga på komposten. – Det blir jättefin jord utav det, säger hon. Äpplen som har skador av mal och vecklare går även de bra att kompostera eller använda som livsmedel efter att man skurit bort de angripna delarna.

Hur bekämpar man äppelvecklare?

Fällor: klisterband/limring som fästs på trädet fångar upp äppelvecklare. Mekanisk: Borsta stammen med en mjuk borste för att få bort insekter som gömt sig i stammen. Huskur: En blandning av 1 liter mjölk, 10 liter vatten och en msk såpa kan sprutas på träden direkt efter blomning.

Varför blir äpplena maskätna?

Det är antingen Rönnbärsmal eller äppelvecklare som angriper äpplena, först måste man identifiera vem man har problem med.. Om man först kan konstatera vem av dem det är så är det en första början. Sedan hjäper det ofta om man har flera olika sorters äpplen, olika sorter ger olika mycket skörd och är olika utsatta.

Varför ruttnar äpplen inifrån?

Fråga: Mina äpplen ruttnar inifrån och strax innanför skalet. Svar: Det som drabbat dina äpplen kallas bland skånska fruktodlare för mösk, eller inre fysiologisk nedbrytning. ... Det är en s k kalciumrelaterad sjukdom och alltså brist på kalcium under utvecklingen.

Kan man äta äpplen med skorv?

Skorv är en av de svåraste sjukdomarna på äpplen rent ekonomiskt, frukten kasseras eftersom den inte duger för färsk konsumtion.

Kan man äta äpplen med Pricksjuka?

Pricksjuka är en fysiogen skada som kan uppkomma på äpple. Oftast brukar skadan visa sig först under lagringen, men kan ibland ses strax före skörd. På den mogna frukten ser man mörka, något insjunkna fläckar. ... Vid starka angrepp kan äpplena få en bitter smak.

Hur blir man av med Spinnmal?

För att få bort larverna kan man plocka bort dem för hand från träden. Plockar man dem med lämna mellanrum förhindrar man dem från att lägga nya ägg på trädet. Det är självklart svårt att plocka larverna högt upp, ta hjälp av en stege för att nå.

Hur får man bort spinn på äppelträd?

Det finns flera arter av spinnmalar som går på äpple. Om man plockar bort spånaderna med larver i tidigt stadium, kan man minska angreppet. Men sedan finns för hemmabruk bara biologiskt bekämpning att tillgå, i detta fall bakterien Bacillus thuringiensis var.

Varför blir det rönnbärsmal i äpplena?

Rönnbärsmalen är en liten fjäril vars larver normalt lever på rönnbär. Vissa år när det är ont om rönnbär och malens population är ovanligt stor kan den skapa stora skador i äppelodlingar. Larverna bildar små gångar i fruktköttet och gör äpplena otjänliga att äta och musta på grund av en tydlig bitter bismak.

Relaterade inlägg: