Hur släcker man eld på spis?

Innehållsförteckning

Hur släcker man eld på spis?

Hur släcker man eld på spis?

Om det trots allt skulle börja brinna:

  1. Släck brinnande matfett med ett lock eller en plåt.
  2. Försök aldrig släcka en sådan brand med vatten.
  3. Dra undan kastrullen och stäng av plattan.
  4. Låt stå en stund så minskar risken att branden tar sig igen.

Kan det börja brinna i en ugn?

Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn. ... Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna. Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar.

När börjar olja brinna grader?

– Vatten kokar vid 100 grader och vanlig matolja börjar brinna någonstans runt 200 grader, så i samma ögonblick som vattnet når den här brinnande oljan så förångas det och då tar den med sig smådroppar av den här brinnande oljan upp. Så det är därför det blir en sådan häftigt reaktion av det, säger Josefin Åkerström.

Kan olja förångas?

- Flyktigheten beskriver hur lätt oljan avdunstar. Avdunstningen ökar med temperaturen. ... Det är den lägsta temperatur där oljan avger så mycket gaser att i luft kunna antändas av öppen låga.

Vad ska man inte använda för att släcka brinnande fett eller olja?

Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden. Vid större brand – använd en brandsläckare (6 kg pulver). Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.

Relaterade inlägg: