Varför har man ont i tån?

Innehållsförteckning

Varför har man ont i tån?

Varför har man ont i tån?

Oftast beror det på yttre påverkan såsom längre tids användning av smala eller trånga skor. Det kan också bero på överansträngning eller felbelastning i samband med träning såsom löpning. Oftast är smärta i stortån ett övergående besvär som inte kräver någon behandling.

Vad gör man när man har ont i foten?

Du kan påskynda läkningen något genom att hålla foten i högläge, linda med elastisk binda och kyla ner något (se mer information nedan, om vad du kan göra själv). Om du har väldigt ont kan receptfria, smärtstillande värktabletter hjälpa.

Hur får man bort en inflammation i tån?

Du kan pröva att själv behandla lindrigt infekterat nageltrång eller nagelbandinfektion:

  1. Tvätta med tvål och vatten.
  2. Lägg en kompress fuktad med alsolsprit över nageln och fäst med lite gasbinda. Alsolsprit avdunstar snabbt, därför är det bra att ofta fukta kompressen på nytt tills du uppnår önskad effekt.

Varför har jag ont i mina tår?

När nerverna som löper mellan tårnas ben i framfoten kläms så kan de bli överbelastade, svullna och smärtande. Symtomen ger smärta, ömhet och domning i framfot och tår. Pelotter kan omgående avlasta nerverna genom att de ger stöd av det främre valvet så att nerverna får mindre tryck.

Var i lilltån?

En skräddarknuta, ibland kallad bunionette, är en utbuktning på utsidan av foten då lilltån vinklas inåt. Orsaken är inte helt känd, men troligen finns det en stor ärftlighet. Smärtan behöver inte vara proportionerlig med storleken på knutan och kan, liksom vid hallux valgus, bero på slemsäcksinflammation.

Relaterade inlägg: