Kan man dö av ett huggormsbett?

Innehållsförteckning

Kan man dö av ett huggormsbett?

Kan man dö av ett huggormsbett?

Cirka 70 patienter per år läggs in på sjukhus i Sverige för vård efter ormbett, och cirka 40 patienter blir intensivvårdskrävande. I Sverige inträffar omkring 300 bett per år av huggorm vilket renderar något enstaka dödsfall varje årtionde. I hela Europa anges dödligheten till 30-50 personer per år.

Vad är Ormserum?

WHO har skapat en strategi för att förbättra den globala tillgången på säkra och effektiva motgifter mot ormbett. Uppemot 138 000 personer dör på grund av ormbett och hos cirka 400 000 överlevare ger ormgiftet bestående fysiska och/eller psykiska skador. ...

Hur många blir bitna av huggormar?

Allt fler har blivit ormbitna i år. På Giftinformationscentralen som tillhör Läkemedelsverket har man tagit emot 350 samtal så här långt i år, jämfört med 175 samtal samma period förra året.

Vad kostar Ormserum?

Skulle det ta slut på ett sjukhus kan vi på Giftinformationscentralen hjälpa dem från vår databas och tala om var närmaste motgift finns, säger Hans Persson, läkare på Giftinformationscentralen. - Dels för att det är en färskvara men också för att det är dyrt. En behandling kan kosta 20- 30 000 kronor.

Hur verkar Huggormsgift?

Huggormens toxin Bytet består av små däggdjur, ödlor eller andra smådjur. ... Familjen huggormar har ett cellförstörande gift (cytotoxin) som i första hand verkar på blodet och blodkärlen och som förstör blodkropparna och kapillärerna, så att blodet rinner ut i vävnaderna.

Relaterade inlägg: